Οι προτάσεις για παραπομπές

Οι προτάσεις για παραπομπές
20-01-2011-HAm?oORS?? O??? E`? cor?? ???ø?U SIEMENS ????? ?? ??? ??? ? ?????U???? ????NV? ??õd? ??O???????????EUROKINISSI-EM????I???) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να προτείνουν προανακριτική επιτροπή. Τα ονόματα όσων προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών. Αφαιρέθηκε με πρόταση Βαλυράκη ο προσδιορισμός "ποινικές" στις ευθύνες. Τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής ο φάκελος για να οριστεί ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια

Σε προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών (χωρίς τον όρο “ποινικές”) πολιτικών προσώπων καταλήγει το πόρισμα που θα καταθέσει η επιτροπή (πλην ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν επί της ουσίας) τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής. Ο όρος “ποινικές ευθύνες” απαλείφθηκε με πρόταση του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη και τα δύο κόμματα φαίνεται να καταλήγουν στα πρόσωπα για τα οποία θα προτείνουν την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή.

Η επιτροπή αυτή, θα οριστεί μετά από πρόταση 30 βουλευτών στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει για παραμπομπή σε προανακριτική επιτροπή για το σκέλος του ΟΤΕ τους Αν.Μαντέλη, Χρ.Βερελή, Γ.Παπαντωνίου και Νικ.Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μιχ.Λιάπη και Γ.Αλογοσκούφη από τη ΝΔ.

Για το σκέλος του ΟΣΕ προτείνει τους Χρ.Βερελή και Μιχ.Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I τον Γ.Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ τους Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Για τα εξοπλιστικά προτείνει διερεύνηση ευθυνών του άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ για άλλα σκέλη της υπόθεσης τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Από την πλευρά της η ΝΔ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (το ίδιο ζητά και ο ΛΑΟΣ), γιατί δεν δέχθηκε το 1996 πρόταση για δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών.

Επίσης να διερευνηθούν ευθύνες του πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρήστου Βερελή, Τάσου Μαντέλη, του πρώην υφυπουργού Ευάγγελου Μαλέσιου, καθώς και του νυν υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (συμμετείχε στο ΔΣ του ΟΤΕ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ δέχονται,  εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί την πρότασή τους να ερευνηθούν ευθύνες και δικών της στελεχών, καθώς επιμένουν ότι πρόκειται για αμιγώς πράσινο σκάνδαλο και κλήθηκαν να αποδεχθούν συμβάσεις που είχε ήδη υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα