Πολιτική απομόνωση για την κυβέρνηση στο εργασιακό νομοσχέδιο

Διαβάζεται σε 3'
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης SOOC Nick Paleologos

Ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Καταστολή των απεργιών από τη Δευτέρα ανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Μέρα πολιτικής – κοινοβουλευτικής απομόνωσης η σημερινή για την κυβέρνηση, αφού μόνον οι βουλευτές της Ν.Δ στήριξαν το εργασιακό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προβλέπει εργασιακό 13ωρο μέσω της πολυαπασχόλησης, κατάργηση του 5νθήμερου και της “Κυριακής αργίας” για σειρά βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων.

Το νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε επί της Αρχής με 158 υπέρ και 138 κατά, δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Εργασίας δεν έκρυψε την πρόθεση του να ενεργοποιήσει εφεξής ένα σύστημα σκληρής καταστολής των απεργιών.

Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα από την καταληκτική του ομιλία στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων πως “το ερώτημα είναι: Όταν ένας εργαζόμενος ή η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να εργαστεί και κάποιοι έξω από την επιχείρηση των εμποδίζουν αυτό παραβιάζει την συνταγματική διάταξη; Ναι την παραβιάζει”. Επισήμανε πως “στην Ελλάδα από την Δευτέρα αυτό δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει και δεν θα ξαναγίνει. Ο νόμος δεν ψηφίζεται για τυπικούς λόγους, ο νόμος ψηφίζεται για να εφαρμοστεί”.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να υπερασπιστεί το περιεχόμενου του νομοθετήματος λέγοντας ότι “δεν καταργείται το 8ωρο” επισημαίνοντας ότι κυρώνεται ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι η απασχόληση σε 2ο εργοδότη “είναι δικαίωμα του εργαζομένου”.

Σχολίασε πως “αυτό που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη το θεωρεί προστασία του εργαζομένου εσείς το θεωρείτε κατάργηση του 8ωρου”. Επίσης αναφέρθηκε στην διάταξη για την εργασία της 6ης μέρας λέγοντας πως δεν καταργείται το 5νθημερο γιατί η εργασία της 6ης μέρας είναι στις επιχειρήσεις που έχουν 5νθήμερο ωράριο. Όσοι επιλέξουν να εργαστούν 6η μέρα θα πληρώνονται περισσότερο”.

Αυτά ενώ νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί “πλήρως ελαστική εργασία χωρίς εγγυήσεις και κανόνες. Μείωση του εργατικού κόστους με ουσιαστική κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας. Δημιουργία συνθηκών πλήρους ανασφάλειας για το αύριο των εργαζομένων”.

Ειδικά μάλιστα για τις συμβάσεις επι παραγγελία που προβλέπονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κυβέρνηση “κρύβεται πίσω από τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 1152 του 2019, η οποία επιδιώκει την προστασία των εργαζομένων με αυτές τις μορφές εργασίας, όχι όμως τη γενίκευσή τους.Η καθιέρωση των συμβάσεων αυτών είναι συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη”.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοθέτημα εξέφρασε με την χθεσινή του ομιλία ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας πως “κάνετε νόμο το παρελθόν” αφού “επιβάλλετε τις εργασιακες σχέσεις που ίσχυαν 1,5 αιώνα πρίν”.

Είπε πως το νομοσχέδιο είναι “ήδη καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων” τονίζοντας πως βασίζεται στην κατάργηση του 8ωρου ενώ “προχωράτε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους” και την “κατάργηση 5νθημερου σε επιχειρήσεις”. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι προβλέπεται η “απαραίτητη για την εργοδοσία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης” αφού “αυτό που προστατεύετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους”.

Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθές από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως τόνισε “η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα