Πολιτική επιλογή η απόδοση των αναδρομικών επισημαίνουν οι υπουργοί

Πολιτική επιλογή η απόδοση των αναδρομικών επισημαίνουν οι υπουργοί
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης (L128/1 της 30.4.2014)", την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ως το πρώτο από μία σειρά θετικά μέτρα αποκατάστασης των αδικιών των Μνημονίων κι όχι απλώς συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις χαρακτήρισαν την απόδοση των αναδρομικών οι υπουργοί που εισηγήθηκαν την σχετική τροπολογία

Πολιτική επιλογή είναι η απόδοση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια κι όχι απλά συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί από το βήμα της Βουλής εισηγούμενοι την σχετική τροπολογία. «Έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο» υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν κι οι υπόλοιποι υπουργοί χαρακτηρίζοντας την επιστροφή των αναδρομικών ως το πρώτο από μία σειρά θετικά μέτρα αποκατάστασης των αδικιών που προκλήθηκαν από τα Μνημόνια. Η καταβολή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβρη όπως ενημέρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την απόδοση των αναδρομικών «το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο μετά το τέλος των Μνημονίων» και τόνισε ότι «ξέρουμε ποίων κομμάτων φέρουν την υπογραφή οι αναδρομικές μειώσεις». Η Όλ. Γεροβασίλη παρατήρησε ότι η απόδοση των αναδρομικών αποτελεί «πολιτική βούληση» κι ενημέρωσε ότι η τροπολογία αφορά περίπου 53.000 αστυνομικούς, 9.600 πυροσβέστες και 5.000 συνταξιούχους των κλάδων αυτών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε ότι «λύνουμε μια αδικία από τις πολλές» μιλώντας για «στέρεο βήμα προς την κανονικότητα». Σχολιάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης έναντι των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με τελευταία την συμφωνία με την Εκκλησία για το περιουσιακό, ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «σε ό,τι πάμε να κάνουμε για αποκατάσταση της κανονικότητας συναντάμε μπαράζ δήθεν αντιρρήσεων» εκτιμώντας ότι αυτό φανερώνει «ανείπωτο πανικό από αυτούς που νόμιζαν ότι δεν θα τα βγάλουμε πέρα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η καταβολή των αναδρομικών αποτελεί κυβερνητική επιλογή, καθώς αυτή είχε την δυνατότητα να παρατείνει τον χρόνο καταβολής του ποσού, αλλά δεν το κάνει γιατί «υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος». Ο Φ. Κουβέλης σχολίασε ότι η καταβολή των αναδρομικών «δεν είναι μόνο νόμιμη, αλλά κι ηθική» με βάση «τις υπηρεσίες και την αυτοθυσία» των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων. Για «προάγγελο πολλών θετικών ρυθμίσεων» έκανε λόγο κι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για «ικανοποίηση δίκαιου αιτήματος», αλλά και για «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» μίλησε ο Μιχάλης Καλογήρου σημειώνοντας ότι η καταβολή των αναδρομικών αποτελεί «έμπρακτα ένα ακόμα αποτύπωμα για το τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του προγράμματος». Την αποτυχημένη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να συμμορφωθεί μόνο μερικώς με τις δικαστικές αποφάσεις θύμισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Έφτασε η στιγμή για να αρχίσουν να δρέπουν καρπούς οι πολίτες που έβαλαν πλάτη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Πάνος Ρήγας παρατηρώντας ότι η καταβολή των αναδρομικών «δεν είναι επιβολή του ΣτΕ, αλλά πολιτική επιλογή που κάνουμε». Ο Π. Ρήγας απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παροχολογία καθώς η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την καταβολή αυτών των ποσών. Ο Π. Ρήγας μίλησε για «κίνηση σεβασμού κι αναγνώρισης» και πρόσθεσε ότι «τα δίνουμε σε αυτούς που υπέφεραν, δεν τα κρύβουμε σε off-shore».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «μέρα δικαίωσης», καθώς «αυτά που λέμε τα κάνουμε» διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που έλεγαν ότι η καταβολή των αναδρομικών δεν μπορεί να γίνει. «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, εσείς επιλέξατε κοινωνικό συμβόλαιο με τους ισχυρούς αυτής της χώρας» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης παρατηρώντας ότι «δεν κλέβαμε, γι’ αυτό περισσεύουν», ενώ «προειδοποίησε» ότι από εδώ και πέρα τα θετικά μέτρα θα έρχονται «με ρυθμούς πολυβόλου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα