Πολιτική Προστασία για το «RescEU»: Η χώρα μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό σε έκτακτη ανάγκη

Canadair
Canadair EUROKINISSI

Σε επίσημες απαντήσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το τι πράγματι ισχύει αναφορικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο «RescEU» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Στην έκδοση διευκρινήσεων για το τι πράγματι ισχύει αναφορικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο «RescEU» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από τον ντόρο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι η χώρα απέχει από τον μηχανισμό.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο για το πρόγραμμα RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την συμμέτοχη της χώρας μας σε αυτό, αποσαφηνίζουμε τα εξής:

Η Ελλάδα υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο.

Η χώρας μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνώρισε εγκαίρως ότι το ζήτημα των φυσικών καταστροφών έχει καταστεί ευρωπαϊκό αγγίζοντας το σύνολο των κρατών- μελών και υποστήριξε το RescEU όχι μόνο ως ένα επιπλέον εργαλείο για την προστασία ευρωπαίων πολιτών αλλά και ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία προβλέπεται η δημιουργία του RescEU, προβλέπει αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή.

Ωστόσο διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέσα στην αγορά, ειδικά στον τομέα της εναέριας δασοπυρόσβεσης και αποφασίστηκε από την ίδια να υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα Κράτη – Μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο rescEU, Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική θέσπιση του rescEU. Τα μέσα θα πρέπει να παραμείνουν στο μεταβατικό rescEU για όλη τη μεταβατική περίοδο.

Η πρόσκληση συμμετοχής των κρατών-μελών στο RescEU πραγματοποιείται σε διαδοχικούς κύκλους, από τους οποίους ο τρέχον έχει προθεσμία την 11η Ιουνίου.

Με βάση τα προηγούμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU.

Επισημαίνεται τέλος, ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του RescEU, η χώρας μας μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

SHARE:

24Media Network