Πώς είδε η αντιπολίτευση την επίσκεψη Ερντογάν

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Nick Paleologos / SOOC

Το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση ενημέρωση μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η στήριξη του διμερούς διαλόγου και οι επιφυλάξεις.

Κοινή στο σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης είναι η απαίτηση για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν αλλά και τα έγγραφα που υπογράφθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αν και σε γενικές γραμμές η λογική του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο κορυφαίο επίπεδο φαίνεται να γίνεται αποδεκτή με θετικό τρόπο δεν λείπουν οι επιφυλάξεις για την πορεία των πραγμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ

“Η ουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από τις φωτογραφίες και τις εθιμοτυπικές δηλώσεις” επισήμανε σε σχόλιο του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. Εστιάζοντας “στο κείμενο του συμφώνου, στη δεσμευτικότητά του και στο κατά πόσον οι γενικές διατυπώσεις του μπορούν να αφήσουν ενδεχόμενα περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών“.

Μάλιστα εμφανίστηκε επιφυλακτικός επισημαίνοντας πως “η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει πρόοδο στο πεδίο και όχι μόνο δηλώσεις -όπως αποδεικνύει χαρακτηριστικά η απόπειρα επαναφοράς του κ. Ερντογάν σε «τουρκική» και όχι μουσουλμανική μειονότητα”. Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ “παραμένει προσηλωμένο σε μια πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, με αμοιβαίο και επαληθεύσιμο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πλήρη εγκατάλειψη της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο παραγράφους την διακήρυξης που υπογράφθηκε από Μητσοτάκη και Ερντογάν φαίνεται να στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει πως “αναμένουμε ενημέρωση για τις προβλέψεις της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας ιδιαίτερα όσον αφορά: Την παράγραφο OP1(α) για την υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, που συνεπάγεται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Την παράγραφο OP2 η οποία προβλέπει δέσμευση “αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη.” Θα πρέπει να είναι σαφές ότι τίποτα σε αυτήν την παράγραφο δεν επηρεάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών και δεν οδηγεί σε απεμπόληση  δικαιωμάτων της, όπως προβλέπονται από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα”.

Επίσης σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν θύμισε στον Τούρκο πρόεδρο πως στην προηγούμενη επίσκεψη του είχε μιλήσει για “μουσουλμανική” και όχι “τουρκική” μειονότητα στην Θράκη.

Το ΚΚΕ

Τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις από όλους φαίνεται να έχει το ΚΚΕ, που μάλιστα διαβλέπει σε ανακοίνωσή του “οδυνηρούς συμβιβασμούς”. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως “παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί “ήρεμων νερών”, η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις”.
Μάλιστα επισημαίνει πως “ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”, αφήνοντας χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο”.

Η Νέα Αριστερά

“Η ύφεση και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν σε συγκυριακό πλαίσιο” σημειώνεται από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, όπως δήλωσε η βουλευτής του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου.

Επισήμανε επίσης ότι “εμείς από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα σαφείς: Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της προαγωγής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην περιοχή μας, οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται μόνο με την εξομάλυνση των σχέσεων και τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία, εφ’ όσον σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και προάγει τα εθνικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς στόχους της χώρας”. Αναφέρει μάλιστα πως “θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρξει άμεσα από την κυβέρνηση ενημέρωση της βουλής και των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης και τον οδικό χάρτη για το εξής”.

Σημειώνει τέλος πως “θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Περιλαμβάνεται επίσης η πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των αιτούντων και στο διεθνές δίκαιο”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα