Πού θα κριθεί η μάχη της πρότασης δυσπιστίας

Διαβάζεται σε 6'
Η Βουλή των Ελλήνων
Η Βουλή των Ελλήνων EUROKINISSI

Η “ακτινογραφία” της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα τα επόμενα 24ωρα και οι τακτικές των κομμάτων.

Είναι εξαιρετικά απίθανο, με τη λήξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που ξεκίνησε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση να υποστεί μείωση στην κοινοβουλευτική της δύναμη των 158 βουλευτών, πόσο μάλλον να απωλέσει την δεδηλωμένη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα επόμενα 24ωρα δεν θα διεξαχθεί στη Βουλή μια σημαντική πολιτική «μάχη».

Η Νέα Δημοκρατία επί 3 ημέρες θα βρεθεί βαλλόμενη από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Έχοντας μάλιστα απέναντί της ένα «μέτωπο» των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς, που αντικειμενικά δομείται μετά την προσυπογραφή της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά.

Επίσης, η συζήτηση της πρότασης μομφής πιθανότατα θα αποδειχθεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ο πρωθυπουργός -την τελευταία ημέρα και πριν την ψηφοφορία- θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί δημόσια και πιεζόμενος για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου. Ζητήματα στα οποία δεδομένη είναι η επικριτική στάση της κοινής γνώμης. Με κορυφαίο αυτών το θέμα της συγκάλυψης των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών.

Με αυτά ως δεδομένα, όλες οι πλευρές του κοινοβουλίου φαίνεται να έχουν καθορίσει τις τακτικές τους.

Από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας
Από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας

Η Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση στα δύο μεγαλύτερα κόμματα που στηρίζουν την πρόταση μομφής: Το ΠΑΣΟΚ (που την κατέθεσε) και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο βρίσκεται πρωτίστως ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει ήδη κατηγορηθεί από τον Μάκη Βορίδη ως «εντολοδόχος επιχειρηματικών συμφερόντων». Αιτία οι αναφορές του του στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σχετικά με το μοντάζ των ηχητικών ντοκουμέντων από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, η Ν.Δ. φαίνεται πως αποτιμά ως «αδύναμο κρίκο» της όλης διαδικασίας τον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα απευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής της. Αρχικά εξαιτίας των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη περί «εκλογών με διεθνείς παρατηρητές» την οποία εντάσσει σε μία λογική υπονόμευσης της πορείας της χώρας. Αφετέρου επειδή εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Νίκος Παππάς. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μάκη Βορίδη που επισήμανε πως  «είδα εισηγητή σε μία πρόταση δυσπιστίας που αφορά μεταξύ άλλων την χειραγώγηση των ΜΜΕ τον κ.Παππά» σημειώνοντας πώς «από ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για το κράτος δικαίου θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου».

Πάντως, το πραγματικό στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατί, είναι το αν θα καταφέρει να έχει στη Βουλή μία εικόνα πλήρους στήριξης της κυβέρνησης στο ζήτημα των χειρισμών του δυστυχήματος των Τεμπών. Ιδίως όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής λίγοί βουλευτές και ελάχιστοι υπουργοί (όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης) επέλεξαν να πάρουν τον λόγο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξουν και τι θα πουν κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Νίκος Δένδιας αλλά και την στάση που θα έχουν βουλευτές προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά. Εξυπακούεται ότι ξεχωριστή σημασία έχει το αν θα πάρει τον λόγο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που «έχει πάρει πάνω» του την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας. Ως εκ τούτου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης των επόμενων 24ώρων.

Αντικειμενικά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα «σταθεί απέναντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρχικά για το δυστύχημα των Τεμπών όπου το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα μιλώντας για ευθύνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και του Χρήστου Σπίρτζη.

Παράλληλα, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα θέσει ευρύτερα το ζήτημα το κράτους δικαίου. Μία «αποστολή» για την οποία έχει τα εχέγγυα αφού ο ίδιος υπήρξε θύμα υποκλοπών.

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά θα βρεθεί σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία δίχως…πολιτικό αρχηγό, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα επιδιώξει να βρεθεί εντός επικαιρότητας μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιθανότατα διατηρώντας την «γραμμή» του αιτήματος για προκήρυξη εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα σε αυτή τη διαδικασία θα «πληρώσει» ένα μέρος των αρχικών του ταλαντεύσεων για το αν θα συνυπογράψει η όχι την πρόταση δυσπιστίας. Αφού εμφανίζεται να «ακολουθεί» το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ήδη έχουν αξιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατίας φράσεις από το χθεσινό άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών που χαρακτήριζε την συζήτηση της πρότασης μομφής ως «κοκορομαχία» που δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα.

Η Νέα Αριστερά

Με το πρόταγμα της δικαίωσης της τακτικής της προσέρχεται στη συζήτηση η Νέα Αριστερά. Αφού ήταν το κόμμα που πρώτο πρότεινε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου». Έστω και αν η πρόταση της τότε δεν έγινε αποδεκτή.

Όπως διαφάνηκε από την μέχρι τώρα παρουσία της, στοχεύει στο να εστιάσει σε έναν έντονα αντιδεξιό λόγο με έμφαση στο ζήτημα της συγκάλυψης των τραγωδίας των Τεμπών.

Αλέξης Χαρίτσης
Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

Το ΚΚΕ

Το δικό του διακριτό στίγμα θα επιδιώξει να δώσει το ΚΚΕ. Μπορεί να «τήρησε τις αποστάσεις» του από την κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Αριστεράς – Πλ.Ελευθερίας, παρόλα αυτά αναμένεται να ακολουθήσει τη ρητορική των καταγγελιών για συγκάλυψη στο «έγκλημα των Τεμπών» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί.

Επίσης, θα ασκήσει κριτική στις διαχρονικές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου. Τις οποίες και θεωρεί ένα από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα