Πούτιν σε Παυλόπουλο: Ώρα για λύσεις

Συνάντηση του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Θερμή συνάντηση Πούτιν – Παυλόπουλου. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις βαθιές σχέσεις των δυο λαών, ενώ ανέφερε ότι είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε και να αναζητήσουμε τις λύσεις στα όποια προβλήματα

Με μια θερμή χειραψία και έναν πρόεδρο της Ρωσίας να είναι ιδιαίτερα ευδιάθετος προσήλθε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αφίχθη στις 5.33 με τον κ. Παυλόπουλο να τον αναμένει στην είσοδο του προεδρικού Μεγάρου, ενώ στις δηλώσεις τους και ο πρόεδρος Πούτιν Πούτιν όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήραν τις βαθιές και ιστορικές σχέσεις των δυο λαών.

“Όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς, οι οποίοι σχετίζονται και με την οικονομία και με τη διεθνή ασφάλεια. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα ψάχνοντας τις λύσεις” είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμπληρώνοντας ότι “Ελλάδα και Ρωσία έχουμε βαθιές και διαχρονικές σχέσεις”.

Μάλιστα αισθάνθηκε ευγνώμων να ευχαριστήσει τον κ. Παυλόπουλο για την βοήθεια του να εκπληρώσει το ταξίδι του στο Άγιον Όρος επισημαίνοντας  ότι “σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες. Βεβαίως θα συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων καθώς υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο οι Ρώσοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 523%” είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν και πρόσθεσε: “Θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους”.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Ορθοδοξία και σε όσα ενώνουν τους δυο λαούς σημειώνοντας ότι η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει  τους ηγέτες. “Το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας, οι αρχές της οποίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες των λαών σήμερα, κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για κάθε λαό” είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε  ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια εξαιρετική και πολύ κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. “Είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή η ειλικρινής και στενή συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέρμα στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα του ISIS και της τρομοκρατίας που απορρέει από τον Isis” ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος συμπληρώνοντας ότι “Το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας, οι αρχές της οποίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες των λαών σήμερα, κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για κάθε λαό” υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αυτή την ώρα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

Ολόκληρος ο διάλογος Πούτιν - Παυλόπουλου

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Πρόεδρο και Ηγέτη της Μεγάλης και Φίλης Χώρας, της Ρωσίας.

Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη Περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.  Και είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, σε συνδυασμό με την καθοριστική διεθνή εμβέλεια της Μεγάλης Χώρας σας, της Ρωσίας, που μου επιτρέπει αλλά και μου επιβάλλει το χρέος να επισημάνω τις εξής δύο, άκρως σημαντικές, προεκτάσεις της επίσκεψής σας, φυσικά δίχως να υποτιμώ, κάθε άλλο, τις προεκτάσεις της πολυεπίπεδης διμερούς μας συνεργασίας, τις οποίες θα συζητήσετε στην συνέχεια με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον, η επίσκεψή σας γίνεται κατά την διάρκεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, και θα κορυφωθεί με την αυριανή μετάβασή σας στο Άγιον Όρος, όπου και θα σας υποδεχθώ.  Ήτοι στην κοιτίδα αλλά και το λίκνο της Ορθοδοξίας.  Εκεί θα μας δοθεί η δυνατότητα ν’ αναδείξουμε, στους ταραγμένους καιρούς μας όπως προείπα, πόσον οι αρχές και οι αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους Λαούς του κόσμου και τους Ηγέτες του ως προς την ανάγκη επικράτησης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης κατά την λήψη κάθε σημαντικής απόφασης για το μέλλον καθενός λαού και, εν τέλει, ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Δεύτερον - και μιας και αναφέρθηκα στο κορυφαίο αγαθό της Ειρήνης - η επίσκεψή σας αυτή μου δίνει εκ νέου την ευκαιρία, όπως το έπραξα και κατά την συνάντησή μας στη Μόσχα, ν’ αναδείξω το πόσο κρίσιμη είναι η στενή και ειλικρινής συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία.  Διότι μόνον η έκβαση αυτή μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους που σέβονται στο ακέραιο την αξία του Ανθρώπου.  Και, αφετέρου, στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ISIS, η οποία ενσαρκώνει τη νέα, αποτρόπαιη, βαρβαρότητα, δοθέντος ότι οι εκφραστές της διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εδώ παρουσία σας αποτελεί το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο, φιλίας των Κρατών και των Λαών μας.

V.PUTIN (ανεπίσημη μετάφραση): Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του Ελληνικού κράτους για την πρόσκληση.  Όντως, όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς.  Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας.  Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις.  Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία έχουμε εδώ, στην Ελλάδα, σε μία χώρα με την οποία έχουμε όντως βαθιές, διαχρονικές, παλιές πνευματικές σχέσεις. 

Κατά την επίσκεψή σας στη Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος.  Και μπορούμε τώρα να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τώρα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας.  Και είμαι ευγνώμων και σε σας, προσωπικά, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστηρίξατε την επικείμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος.  Για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Εμείς όπως υπολογίσαμε, 1000 χρόνια εκεί, στο Άγιον Όρος, βρίσκονται οι Ρώσοι μοναχοί.  Μάλλον οι ίδιες οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές.  Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.

Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε  και την πορεία των οικονομικών σχέσεων.  Όπως αναφέρατε και εσείς προηγουμένως, θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά αργότερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.  Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%.  Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς.  Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε  συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους.  Σας ευχαριστώ.-

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Πούτιν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έφτασε στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος

Επίσκεψη σταθμός του Πούτιν στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network