Προανακριτική: Προβλήματα στις σχέσεις Καλογρίτσα – Ν.Δ και το μυστήριο της White Porcha

Προανακριτική: Προβλήματα στις σχέσεις Καλογρίτσα – Ν.Δ και το μυστήριο της White Porcha
Χρήστος Καλογρίτσας. Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα. Δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αλλάζουν τις ισορροπίες και τα δεδομένα.

Σε ένα λευκό σπίτι και ένα λευκό αυτοκίνητο, που ανήκουν στους αδελφούς Χούρι, ιδιοκτήτες της λιβανέζικης εταιρίας CCC αναφέρονται ο όροι White House και White Porcha που περιέχονται στην δικογραφία για τον Νίκο Παππά.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ερμηνεία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Το στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού σύμφωνα με την ερμηνεία που έχει δώσει η Νέα Δημοκρατία οι δύο αυτοί όροι αναφέρονται στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουμε ότι η προανακριτική επιτροπή έχει συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει την κατηγορία της δωροδοκίας προς όφελος τρίτου κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο βασικός μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας ο Νίκος Παππάς μεσολάβησε ώστε να λάβει δάνειο 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός καναλιού που θα στήριζε την κυβέρνηση.

Την εκτίμηση για το τι σημαίνουν οι όροι White House και White Porcha ανέφερε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εξέταση του Χρήστου Καλογρίτσα υπήρξε ο εξής διάλογος:

Π.Πολάκης: «Η συμφωνία, που κάνατε με τους Χούρι έγινε στο σπίτι τους. Τι χρώμα έχει αυτό το σπίτι; Πήγατε μέρα ή βράδυ;».

Χ.Καλογρίτσας: «Βράδυ».

Π.Πολάκης: «Το βράδυ, το λευκό χρώμα δεν φαίνεται;».

Χ.Καλογρίτσας: «Φαίνεται».

Π. Πολάκης: «Δεν ήταν άσπρο αυτό το σπίτι;».

Σ.Κελέτσης: «Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση»

Π.Πολάκης: «Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει».

Σ.Κελέτσης: «Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση».

Π.Πολάκης: «Μήπως θυμάστε αν έξω από αυτό το σπίτι… Έξω από το σπίτι αυτό που πήγατε ήταν σταματημένο ένα υπερπολυτελές άσπρο αυτοκίνητο; Και τι μάρκα ήταν αυτό το αυτοκίνητο;».

Χ.Καλογρίτσας: «Θέλετε τώρα να σας πω για το White House και τη White Porcha; Ε, ξέρω αλλά δεν σας λέω».

Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση φαίνεται ότι υπήρξε πρόβλημα ανάμεσα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα. Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος φαίνεται πως απευθύνθηκε στον Χρήστο Καλογρίτσα με την εξής φράση: «Πέντε μέρες τώρα έρχεσαι εδώ και δεν μας έχεις δώσει τίποτα, δεν έχεις καταθέσει κανένα στοιχείο». Επίσης τον κατηγόρησε ότι φυλλομετρά στοιχεία από επικοινωνίες SMS μπροστά στα μάτια των βουλευτών χωρίς να παραδίδει το σύνολο των στοιχείων.

Η αναφορά αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της σύμφωνα με τους οποίους βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη ένα «παζάρι» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Με τον δεύτερο να επιδιώκει να μην επιστρέψει το δάνειο των 3 εκατομμυρίων που έλαβε στην εταιρία CCC και την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να στηρίξει την ποινική δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πάντως φαίνεται να επιμένουν στο αφήγημα των ισχυρισμών του Χρήστου Καλογρίτσα. Ότι δηλαδή υπήρξε κυβερνητική διαμεσολάβηση ώστε ο εν λόγω επιχειρηματίας να αποτελέσει την βιτρίνα των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώσει την επιρροή του στον χώρο των ΜΜΕ. Επίσης γίνεται λόγος για την εμπλοκή στην υπόθεση του δικηγόρου Α.Αρτεμίου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα φέρεται να είχε την κωδική ονομασία «Α2».

Σε γενικές γραμμές πάντως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του βασικού μάρτυρα κατηγορίες δεν φαίνεται να έχουν ανατραπεί τα δεδομένα. Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν έχει προσκομίσει κάποιο στοιχείο το οποίο να αποτελεί σαφή απόδειξη των ισχυρισμών του. Η ανταλλαγή μηνυμάτων που έχει καταθέσει και ισχυρίζεται ότι αφορούν τον Νίκο Παππά δεν αναφέρονται στις κατηγορίες που αποδίδονται στον πρώην υπουργό.

Έτσι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να έχουν την ευχέρεια να προβάλλουν τις δικές τους προσεγγίσεις. Η Νέα Δημοκρατία να μιλά για σκάνδαλο και προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια συκοφάντησης των στελεχών αλλά και της πολιτικής του την επίμαχη περίοδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα