Καλαφάτης: Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο, θα διερευνήσει εάν υπάρχει αρμοδιότητα της Βουλής

Ο βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
Ο βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου EUROKINISSI

Ο Τσίπρας κρίθηκε στις εκλογές από το λαό, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει “την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών”. Πως η άποψη της Ντόρας τελικά φαίνεται πως θα επικρατήσει.

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία θα αποφασίσει εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση Novartis, ανακοίνωσε και επισήμως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δε θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή, καθώς δεν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, και τονίζοντας την υπευθυνότητα της ΝΔ. Ο κ.Καλαφάτης σημείωσε εξάλλου ότι ο κ.Τσίπρας κρίθηκε στις εκλογές από τον ελληνικό λαό και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει “την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών”.

Ουσιαστικά πάντως, το γεγονός ότι η Βουλή θα αποφασίσει εάν αρμόδια είναι η ίδια ή η Δικαιοσύνη για την ποινική δίωξη, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να είναι πιο κοντά στη λογική της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία χθες είχε υποστηρίξει ότι αρμόδια για την έρευνα σε βάρος του κ.Παπαγγελόπουλου είναι η Δικαιοσύνη.

Αυτό θεωρείται άλλωστε και το πιθανότερο σενάριο έκβασης της συζήτησης στη Βουλή, ενώ επιβεβαιώνεται η απόφαση του Μαξίμου να μην δώσει λαβές στο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει ισχυρισμούς περί ρεβανσισμού των πολιτικών αντιπάλων, καθώς εξάλλου όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνεργάτες του: “Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας”.

Η πλήρης δήλωση του κ.Καλαφάτη: “Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που άλλοτε χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατέρρευσε εκκωφαντικά. Ήλθε η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Σήμερα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της δικαστικής προδικασίας, ανέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα -και, ιδίως, στη διάκριση των εξουσιών. Δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε και προσπάθεια χειραγώγησης του Κοινοβουλίου. Αντίθετα βεβαίως με ό,τι συνέβη στο παρελθόν.

Όταν -πριν ακόμη ανοίξει η κλειστή υποτίθεται δικογραφία της NOVARTIS- ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -αλλά όχι και βουλευτής- κ. Παπαγγελόπουλος έσπευδε να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων της. Ενώ άλλοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία αρμοδιότητα, επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη.

Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση! Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος. Και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βουλή: Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Novartis: Ανακοινώθηκε στη Βουλή η δικογραφία

SHARE:

24Media Network