Προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Προανακριτικής για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Προανακριτικής για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

Εξέταση της ουσίας του σκανδάλου πριν από τη διερεύνηση του ζητήματος της παραγραφής ζητά η αντιπολίτευση. Την Παρασκευή το πρωί η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής

Τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με το αν δικαιούται να διερευνήσει την τέλεση ή μη αδικημάτων από τα πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο της Novartis ζήτησαν τα κόμματα της συμπολίτευσης σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι εάν η Προανακριτική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εισέλθει και στο ζήτημα της διερεύνησης αυτών καθ’ αυτών των φερόμενων αδικημάτων (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) πέραν της εξέτασης του ζητήματος της παραγραφής τους. Σε περίπτωση που η Προανακριτική Επιτροπή κρίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει εάν τελέστηκαν ή όχι τα αδικήματα, τότε θα περάσει στην εξέταση του ζητήματος της παραγραφής. Εάν μάλιστα κριθεί ότι τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί γιατί τελέστηκαν εκτός των καθηκόντων των υπουργών τότε η δικογραφία θα επιστραφεί στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της διερεύνησης της ουσίας της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή και όχι από τη Δικαιοισύνη. Μάλιστα η ΝΔ τόνισε, μέσω του βουλευτή Μάκη Βορίδη ότι δεν μπορεί να κριθεί εάν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί πριν εξεταστεί πρώτα εάν έχουν τελεστεί ή όχι. Ζήτησε, μάλιστα, να αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης των μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία. Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή το πρωί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα