Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο. Δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η κατάθεση από την ΚΟ πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Προεδρείου έγινε δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά στο περιστύλιο της Βουλής.

“Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,  η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των μνημονίων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τέσσερις διαφορετικές περιόδους. Αυτές των δύο πρώτων δανειακών συμβάσεων, του PSI και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι χρονικές περίοδοι:

Μνημόνιο 1ο Απρίλιος 2009 – Μάιος 2010

Μνημόνιο 2ο Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011

PSI Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012

Συγκυβέρνηση Νοέμβριο 2012 έως τις εκλογές του 2015

Η πρόταση θα κατατεθεί στις 19.00 στην πρόεδρο της βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε σημειώσει: “Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανέναν ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία”.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είχαν προ ημερών συνάντηση και συζήτηση επί του θέματος και σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να καταθέσουν από κοινού πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Η πρόταση έρχεται ανάμεσα στην καταιγίδα των νομοσχεδίων, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να εκκινήσει τις διαδικασίες για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τη σφραγίδα στη σύνταξη της πρότασης έχει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος (τα τελευταία χρόνια ήταν νομικός σύμβουλος της ηγεσίας στην Κουμουνδούρου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα