Πρωτοβουλίες Τσίπρα για συνάντηση Σοσιαλιστών – Πράσινων και Αριστεράς

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για συνάντηση Σοσιαλιστών – Πράσινων και Αριστεράς
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Το Σάββατο μιλά με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στο Συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, την Κυριακή συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο Παρίσι. Εξετάζεται πρόταση για κοινό υποψήφιο σοσιαλιστών, Πράσινων και αριστεράς στις ευρωεκλογές. Από 9 έως 11 Νοεμβρίου διεξάγεται στο Μπιλμπάο το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, στις 27 Νοεμβρίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία με συμμετοχή κομμάτων από τις τρεις παρατάξεις.

Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίζει ιδιαίτερη απήχηση στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία ουδέποτε έχει αποκρύψει ότι θα ήθελε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ στις γραμμές της, το επόμενο διάστημα:

Έχει κληθεί και το προσεχές Σάββατο θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), μαζί με τον πορτογάλο σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, με τον  οποίο θα έχει στο Βερολίνο και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Το SPD, μετά τη συμμετοχή του στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, ως μικρότερου εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει όπως φάνηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά και στις εκλογές των κρατιδίων μεγάλη εκλογική καθίζηση και αναζητά πλατφόρμα που θα το βγάλει από την κρίση, καθιστώντας το εκ νέου πρωταγωνιστή στην γερμανική πολιτική ζωή. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποτελέσει την πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορεί να συνεργαστούν πριν και μετά τις ευρωεκλογές σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και ευρωπαϊκή αριστερά.

Η σύγκλιση των σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και αριστερών δείχνει να αποτελεί αυτή τη στιγμή στρατηγική επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων ως αντίβαρο στην επέλαση της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Νews 24/7, προτίθεται να προτείνει το επόμενο διάστημα πρόσωπο-έκπληξη ως κοινό επικεφαλής σοσιαλιστών, πράσινων και ευρωαριστεράς για τις ευρωεκλογές. Όχι βεβαίως ότι διαθέτει την αυταπάτη ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, αλλά προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες για την επόμενη ημέρα, καθώς στην Ευρώπη θα χρειαστούν ευρύτερες συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην κατεύθυνση της σύγκλισης σοσιαλιστών, πράσινων και αριστεράς στην Ευρώπη, άλλωστε, στοχεύουν δυο ακόμα σημαντικές εκδηλώσεις εντός μηνός, για τις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης:

Από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου συνέρχεται στο Μπιλμπάο  της Ισπανίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου σοσιαλιστών, πράσινων και ευρωαριστεράς, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ.

Στις 27 Νοεμβρίου συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία, όπου θα υπάρξει δημόσιος διάλογος για τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Στην εκδήλωση, όπου θα μιλήσει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, θα συμμετάσχουν και θα τοποθετηθούν οι πρόεδροι των τριών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ούντο Μπούλμαν, η Σκα Κέλερ και η  Γκάμπι Τσίμερ, αξίζει δε να αναφερθεί πως θα συμμετέχουν -πέραν των σοσιαλιστών- και κόμματα όπως το Podemos, το Σιν Φέιν κοκ.

Στο Παρίσι την Κυριακή

Ο έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, μετά το Βερολίνο, θα μεταβεί στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια λαμπρή εκδήλωση για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο περιθώριο της συνάντησης, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και ο Ντόναλντ Τραμπ, Μακρόν και Τσίπρας προγραμματίζουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Και στην Ιταλία, στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Λιβύη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Λιβύη (πρώτη φορά καλείται η Ελλάδα) στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στο Παλέρμο της Ιταλίας. Στο περιθώριο της συνάντησης, μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη της (ακροδεξιάς) ιταλικής κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα