Η εμπιστοσύνη… ψηφίζεται

Η εμπιστοσύνη… ψηφίζεται
21-6-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα, η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη εξασφαλίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. "Ναι" από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι ομιλίες των αρχηγών και η παρέμβαση Πάγκαλου που άναψε τα αίματα (Vids)

Με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έναντι 143 αρνητικών από την αντιπολίτευση, η Βουλή ανανέωσε την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση.

Σε μια συνεδρίαση που τα είχε όλα και με το κτίριο της Βουλής να βρίσκεται σε κλοιό “αγανακτισμένων” η κυβέρνηση κατάφερε να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική της ομάδα εξασφαλίζοντας 155 “ναι”.

Είχαν προηγηθεί ομιλίες σε δραματικούς τόνους, προσωπικές επιθέσεις, αντεγκλήσεις και μια παρέμβαση του Θεόδωρου Πάγκαλου που παραλίγο να τινάξει τη συζήτηση στον αέρα.

Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Από την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, απουσίαζαν ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη που απουσίαζε στο εξωτερικό απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η επιστολή της, που αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα διότι η βουλευτής δεν απουσίαζε με αποστολή της Βουλής.

Παπανδρέου: “Πίστη στις δυνάμεις του Έθνους”

 “Χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, αλλάζουμε τις συνήθειές μας, αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι, ξέροντας ότι το έργο είναι δύσκολο, αλλά γεννά μία νέα διαφορετική Ελλάδα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τρίτης, ενώ άσκησε εντονότατη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως η τωρινή κυβέρνηση, λύνει τα προβλήματα που προκάλεσε η προηγούμενη.

Η κρίση μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία, που αν πετάξουμε στο δρόμο, η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε για μία φορά ακόμη, σε εθνική συστράτευση, λέγοντας πως “αξίζει η προσπάθεια, για να δοθεί νέα αξιοπιστία στη χώρα μας διεθνώς”.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Χάρηκα που γυρίσατε στην αίθουσα, αλλά δε χάρηκα καθόλου, που βρήκατε αφορμή, όποια κι αν ήταν η παρεξήγηση, γιατί η εικόνα αυτή με τη μισή σχεδόν άδεια αίθουσα, αύριο θα μεταδιδόταν διεθνώς”.

“Δεν μπορούμε σήμερα, να υποσχεθούμε νέα λεφτά για κοινωνική πρόνοια,  μπορούμε όμως να εγγυηθούμε ένα Εγγυημένο Επίπεδο Αξιοπρεπούς Διαβίωσης, να πετύχου

με δικαιότερη κατανομή κοινωνικών δαπανών, με δραστικό περιορισμό τους”, υπογράμμισε, τονίζοντας:

“Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο και μάλιστα ρουσφετολογικά. Αυτά τελείωσαν”.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της προαναγγελίας του για “διενέργεια Δημοψηφίσματος, που θα ενώσει το λαό γύρω από μία νέα θέσπιση λαϊκής κρίσης. Ποιος μίλησε για διχαστικά δημοψηφίσματα; Κυρία Παπαρήγα, κύριε Σαμαρά, φοβάστε μία γνήσια λαϊκή έκφραση μέσω Δημοψηφίσματος. Εγώ αυτό κατάλαβα”, είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του, επιδιώκει και θα επιδιώκει ευρείες συναινέσεις, ενώ υπογράμμισε, πως δεν παραιτείται από καμία μάχη, ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνησή του

Σαμαράς: “Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω”

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ότι “συμμέτοχοι στο δικό σας αδιέξοδο δεν θα γίνουμε, θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και θα ψηφίσουμε αυτά που θεωρούμε από τον εφαρμοστικό νόμο σωστά, ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την επαναδιαπραγμάτευση”.

“Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα κ. Παπανδρέου τότε κάνετε το καλύτερο δημοψήφισμα, εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε αναφερόμενος στο κίνημα των “Αγανακτισμένων” ότι το δημοψήφισμα αποσκοπεί να τους παραπλανήσει και να εκτονώσει την δυσαρέσκειά τους.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: “Εμείς δεν είμαστε ίδιοι με σας. Εμείς βάζουμε το καλό του τόπου πάνω από τον κομματικό σοβινισμό. Και πρέπει να σας ευχαριστήσω κ. Παπανδρέου, γιατί με όλα όσα κάνατε τελευταία, μας βοηθήσατε να δείξουμε και να πείσουμε γι’ αυτό ακριβώς: Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι”.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις αιτιάσεις ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο της ΝΔ: “Μας λέτε ότι η τρόικα απορρίπτει πλήρως το Σχέδιό μας. Πρώτα-πρώτα, σας είχαμε πει εμείς ποτέ ότι συμφωνούμε με την τρόικα; Όμως, βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της. Εμείς προωθούμε τις απόψεις μας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Εκείνη τις εξετάζει. Και σεις απλώς παρακολουθείτε” ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

“Συναίνεση στο λάθος, δεν δίνω! Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους, όση θέλετε…Όταν ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε την περασμένη Τετάρτη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση, το δέχθηκα αμέσως! Την ώρα μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία είχε περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις. θα το ’κανε αυτό ποτέ το ΠΑΣΟΚ; Φαντάζεστε ποτέ το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται στην Αντιπολίτευση, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να προσφέρει συναίνεση στην καταρρέουσα κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος; Ούτε μια στο εκατομμύριο…” τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Υποστήριξε τέλος ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ώστε να διορθωθεί το λάθος.

Παπαρήγα: “Ο λαός να στείλει το δικό του τελεσίγραφο”

Ως έναν εκβιασμό με διακύβευμα την πέμπτη δόση του Μνημονίου περιέγραψε τα τελευταία “τελεσίγραφα” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και τον κ. Σόϊμπλε προς τη χώρα μας, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση στη Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης.

“Απέναντι στο τελεσίγραφο που δίνει η ΕΕ και η ευρωζώνη προς τον ελληνικό λαό και του λέει “τα κεφάλια μέσα” και “αν δεν δείξεις συναίνεση, πέμπτη δόση δεν έχει”, ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει το δικό του τελεσίγραφο”, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι “το ΚΚΕ, χωρίς να υποτιμά τις δυσκολίες του αγώνα, βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα και θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει το δικό του τελεσίγραφο και να διαγράψει από τη συνείδηση του το χρέος”.

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι πρέπει να δούμε και τι χρωστάει η ΕΕ στην Ελλάδα και η αστική τάξη στον ελληνικό λαό από αυτά που έχει αποδεδειγμένα πληρώσει και πρόσθεσε ότι “ο ελληνικός λαός από το 1985 μέχρι το 2011 έχει πληρώσει συνολικά 618 δις ευρώ”. “Αυτά δεν είναι λεφτά; Αυτά τα χρέη θα πληρωθούν ποτέ;”, αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις για το φορολογικό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι “αποτελεί παγίδα η συζήτηση για τη φορολογική ύλη η οποία έτσι και αλλιώς θα συρρικνώνεται με την ύφεση για την οποία και οι έμμεσοι φόροι θα αποτελούν βασικό παράγοντα”. Επιπλέον χαρακτήρισε “αναισχυντία τη συζήτηση αν το όριο της φτώχειας είναι στα έξι, τα οκτώ, τα έντεκα ή και τα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ”.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι πίσω από την “επιδέξια κριτική ότι ξεπεράστηκε το μεταπολιτευτικό μοντέλο η έννοια είναι πως μπαίνει τέρμα στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνταξιοδότηση στα 60, τέρμα ουσιαστικά σε όσες κοινωνικές αποδόσεις υπήρξαν μέχρι σήμερα και αυτό είναι κάτι που λέγεται ξεδιάντροπα”.

“Τούτη την ώρα που ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός και ο λαός ανοίγει τα μάτια του και υπάρχει ο φόβος της απόλυσης, το ΚΚΕ ενεργοποιεί το θέμα της πάλης και για να πάρει ο λαός την ιδιοκτησία από τα μέσα παραγωγής και τον πλούτο που έχει παραχθεί με τον δικό του αγώνα”, είπε η κ. Παπαρήγα και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα της “θα κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει το κύρος του δημοψηφίσματος γιατί το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ως υποκατάστατο των εκλογών, θα είναι ο μεγάλος κατήφορος της μεγάλης καταστολής για να περάσουν αυταρχικά μέτρα”.

Καρατζαφέρης: “Κάνουμε κουτσό στην ανηφόρα”

Ουσία και όχι λόγια ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τρίτης.

“Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να πουλήσει ψυγείο σε εσκιμώο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ακούσαμε από τον κ. Βενιζέλο μία ρητορική διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν, ευχάριστη στα αυτιά της αιθούσης, αλλά θέλουμε λύσεις”.

“Όσον αφορά στις αποστροφές του κ. Τσίπρα, δε θα ασχοληθώ. Η ζήλεια είναι ανθρώπινο συναίσθημα”, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας:

“Η Ελλάδα πέρασε 400 χρόνια σκλαβιάς από χαμηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου αυτοκρατορία και άφησε κατάλοιπα που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, συνετέλεσαν στη δημιουργία μίας χώρας με πύλινα πόδια”.

“Είμαστε αναγκασμένοι να βγάλουμε μία ανηφόρα κουτσό”, σημείωσε, τονίζοντας πως είναι ώρα να βάλουμε κάτω το κεφάλι, για να δουλέψουμε και να αποδώσουμε, προτείνοντας στην κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα, ενώ εκτίμησε, πως θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι ως χώρα, αν ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές τη δεκαετία του ΄20.

Επίθεση Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

“Δε θα αναρωτηθώ, γιατί δε σπεύσατε να τηλεφωνήσετε σε μένα και στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, όμως κύριε Βενιζέλε, επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτές οι ενέργειες ανατροφοδοτούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τρίτης.

“Τι να πει κανείς, όταν βλέπει το πρωί πολιτικά πρόσωπα να είναι στην αντιμνημονιακή πολιτική και το βράδυ υπουργοί;”, αναρωτήθηκε και συνέχισε:

“Τι να πει κανείς, όταν βλέπει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να είναι εναντίον του Μνημονίου, όμως να ζητά συναίνεση;”.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, καταλογίζοντάς του πως, ενώ πριν λίγο καιρό, έθετε ως προϋπόθεση την εξασφάλιση 180 ψήφων για το Μνημόνιο, τώρα ως υπουργός, ζητά συναίνεση από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, “με διαδικασίες εξπρές και φυσικά με 151 ψήφους”.

“Αν όλα αυτά δε σημαίνουν απαξίωση του πολιτικού συστήματος, τι άλλο μπορεί να σημαίνουν;”, συνέχισε, ενώ υπογράμμισε, πως την περασμένη Τετάρτη, οπότε “η χώρα είχε μείνει για λίγες ώρες χωρίς πρωθυπουργό, η 5η δόση είχε δοθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα