Ψήφος αποδήμων: Ρυθμιστής το ΚΚΕ στη διακομματική και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου

Ψήφος αποδήμων: Ρυθμιστής το ΚΚΕ στη διακομματική και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου
Φωτό αρχείου: Από την συνεδρίαση της διακομματικής για την ψήφο των αποδήμων Eurokinissi

Η διακομματική συνεδριάζει στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα. Συζήτηση πάνω στους τέσσερις άξονες της πρότασης Θεοδωρικάκου, η οποία ουσιαστικά κινείται πάνω στους όρους του Περισσού, ενώ επαναφέρει μερικώς το θέμα της επιστολικής για χατήρι του ΚΙΝΑΛ

Με το ΚΚΕ σε ρόλο ρυθμιστή και με στοχο την οριστική συμφωνία, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών για δεύτερη φορά η διακομματική για την ψήφο των αποδήμων.

Τα κόμματα θα συζητήσουν πάνω στους τέσσερις άξονες της πρότασης που έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Η οποία πάντως ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή των όρων που έθεσε ο Περισσός, καθώς από το ΚΚΕ εκ των πραγμάτων εξαρτάται εάν θα περάσει ο νόμος, δεδομένου ότι μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 101 βουλευτές και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Η Κουμουνδούρου πάντως την Παρασκευή επίσης οχυρώθηκε πίσω από τις θέσεις του ΚΚΕ, εγκαταλείποντας την αρχική θέση για μη προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στην επικράτεια, και αποδεχόμενη ότι οι όροι που θέτει ο Περισσός για χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ διασφαλίζουν τη μη αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβερνητική πρόθεση ήταν η 30ετία να μην ισχύσει αναδρομικά, ωστόσο το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως το χρονικό όριο πρέπει να ισχύει και για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς θεώρησε ότι μη αναδρομική ισχύς θα αποτελούσε “πίσω πόρτα” ώστε η ρύθμιση να επεκταθεί σε ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς, κάτι με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί. Και ο όρος αυτός έγινε αποδεκτός όπως φάνηκε και από την πρόταση των τεσσάρων σημείων του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θέλει πάση θυσία να περάσει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι με το χρονικό όριο συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η Ελληνική Λύση, η οποία έχει τους δικούς της λόγους να μη θέλει τη διευκόλυνση της συμμετοχής ειδικά της αμερικανικής και φιλοτραμπικής ομογένειας, ενώ το ΜεΡΑ25 συμφώνησε με το όριο των 30 ετών, αλλά όχι με το ελληνικό ΑΦΜ, χωρίς όμως διάθεση βέτο.

Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε στο τραπέζι ξανά για ορισμένες περιπτώσεις την επιστολική ψήφο, καθώς αναφέρεται σε κάλπες στα προξενεία αλλά και τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Και αυτό καθώς το μεν ΚΚΕ διαφωνεί γενικότερα και επί της αρχής με την επιστολική ψήφο (ο Περισσός μάλιστα είχε προτείνει στην αναθεώρηση να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στο Σύνταγμα ότι δεν επιτρέπεται η επιστολική ψήφος σε καμία εκλογική διαδικασία) και ζητούσε μόνο κάλπες, αλλά το ΚΙΝΑΛ από την άλλη είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, παρότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε φανεί ευέλικτο όπως και η ΝΔ προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο. Και τα δυο κομματα επί του παρόντος επιμένουν στις θέσεις τους

Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί επομένως να συγκεράσει απόψεις (αλλά και να μη φανεί ότι το ΚΚΕ υπαγορεύει όλο το νομοσχέδιο), καθώς εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγία για μία και μόνο απαράβατη κόκκινη γραμμή στον κ.Θεοδωρικάκο και αυτή αφορά στην ισοδύναμη ψήφο, δηλαδή στο να προσμετράται στην επικράτεια και όχι μόνο για εκλογή βουλευτών όπως αρχικά ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μία μέση λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά στη δημιουργία περισσότερων εκλογικών τμημάτων και σε άλλους χώρους εκτός των προξενείων, σε περιοχές όπου υπάρχουν απομακρυσμένες ελληνικές κοινότητες.

Στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών δεν αναφέρεται ρητά, έχει ωστόσο συμφωνηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της διακομματικής την περασμένη Τετάρτη, πως θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του ορίου διαμονής στο εξωτερικό και της ύπαρξης ελληνικού ΑΦΜ στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και ειδικότερα στο άρθρο 54 που αφορά στις εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει πως η ψήφιση του νομοσχεδίου, εφόσον υπάρξει και σήμερα συμφωνία, τοποθετείται για το τέλος του χρόνου.

Οι τέσσερις άξονες της πρότασης του ΥΠΕΣ

“1. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαιωμα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα”.

2: “Συγκροτούνται ειδικοι εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει απο την Ελλάδα έως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολούμενο)”.

3.”Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείες και τα προξενεία, καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούςτους χώρους, μπορουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ όσον το επιθυμούν.

4.”Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα