‘Ψήνεται’ επικοινωνία Τσίπρα – Τραμπ

‘Ψήνεται’ επικοινωνία Τσίπρα – Τραμπ

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πώς ετοιμάζεται το τηλεφωνικό ραντεβού Τσίπρα – Τραμπ, αλλά και ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί του πρωθυπουργού

«Υπάρχουν σταθεροί και άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ», τόνιζαν στο NEWS 247 κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ αυτές οι επαφές, επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές, ενισχύονται σταδιακά όλο και περισσότερο εκτιμώντας ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσουν σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει χρονικά το τηλεφωνικό ραντεβού, όμως είναι γεγονός πως όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση. Μέσω της συνομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της Αμερικανικής πλευράς σε σχέση με φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, όπως το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε ταχθεί υπέρ της σκληρής στάση του ΔΝΤ.

Θεωρείται δεδομένο πως σε περίπτωση επικοινωνίας Τσίπρα – Τραμπ τα Ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και η ευρύτερη κατάσταση γύρω από το Αιγαίο θα αποτελέσουν βασικό κομμάτι της ατζέντας.

Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Στην καθιερωμένη τελετή για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ θα τοποθετηθεί δημοσίως για την Ελλάδα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ωστόσο πιο μπροστά φέρεται στο σχεδιασμό να είναι η συνάντηση των δυο υπουργών των Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκου Κοτζιά και Ρεξ Τίλερσον χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να έχουν καθοριστεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επόμενοι σταθμοί Τσίπρα

Την επόμενη εβδομάδα στις 9-10 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται στο περιθώριο να θέσει όλα τα ζητήματα «αγκάθια» που έχουν προκύψει από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και θέματα όπως το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Στις 25 Μαρτίου θα μεταβεί στη Ρώμη για την επέτειο από τα 60 χρόνια της  συνθήκης ίδρυσης της ΕΕ, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι την προηγούμενη ημέρα ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχτεί όλους τους ηγέτες στο Βατικανό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα