Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για το plan B στο Σκοπιανό

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για το plan B στο Σκοπιανό
Ο Νίκος Παππάς με τον Πάνο Καμμένο κατά την οικογενειακή φωτογράφιση του υπουργικού συμβουλίου στις 31 Αυγούστου 2018 Eurokinissi

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ προκαλούν πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Καρφιά Παππά-Κοτζιά-Βούτση-Ξυδάκη-Τζούφη

Στο στόχαστρο σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μετά τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου ουσιαστικά πρότεινε plan B για το Σκοπιανό, προτείνοντας ως… εναλλακτική στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.

Δεν έλειπαν έτσι κι αλλιώς οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συνέχισης της συνεργασίας με τον κ.Καμμένο, παρόλο που μέχρι να στηθούν κάλπες δε φαίνεται πρακτικά άλλη εναλλακτική. Ωστόσο πολλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δείξει τη δυσφορία τους για αυτή τη συγκυβέρνηση και την επιθυμία τους στο μέλλον να βρεθούν με ένα… προοδευτικότερο εταίρο, κοιτάζοντας προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Μετά το χθεσινό άδειασμα του Μαξίμου στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ (“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία” σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές), αιχμές κατά Καμμένου άφησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατά τη σημερινή τους συνάντηση με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Καμμένου ο κ.Κοτζιάς έριξε δηλητηριώδες καρφί: “Δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει.” Και ο κ.Παππάς έσπευσε να προσθέσει: “Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα”.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra  έκανε λόγο για στρατηγική διαφωνία με τους συνεργαζόμενους όπως είπε ΑΝΕΛ στο θέμα της συμδφωνίας των Πρεσπών. “Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις ή ενστάσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσφορία του καλώντας τον κ.Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για το τι εννούσε όταν διαπραγματεύθηκε τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «με σταθεροποιητικό πολυπαραγοντικό ρόλο και όχι εκπρόσωπος ή προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών».

Ευθείες βολές κατά του κυβερνητικού εταίρου εξαπέλυσε και ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον News24/7 στους 88,6.

“Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό”, δήλωσε .”Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο”.

Κατά τον κ. Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου “ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.

Είμαστε τακτικοί σύμμαχοι, είναι ένα εργαλείο δεδηλωμένης αυτή η συμμαχία, αν ο ένας εταίρος θεωρεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αυτής της συμμαχίας μπορεί να φύγει και ο άλλος εταίρος μπορεί να συνεχίσει. Η πολιτική είναι πάντα πόκερ αλλά είναι μερικά πράγματα που δεν τα παίζεις. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις για μεγάλα εθνικά θέματα, τότε διαμορφώνονται άλλες συναινέσεις”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. “Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση” είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Π. Καμμένο ότι “προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις”.

Τον υπουργό Άμυνας άδειασε και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και όσον αφορά στη διαπραγμάτευση που έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλαδα.

“Καμία συζήτηση για νέες βάσεις στην χώρας μας” ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να γίνει ένα “προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ”, αλλά μία “δύναμη σταθερότητας στην περιοχή” υπογράμμισε η Μ. Τζούφη “αδειάζοντας” τον υπουργό Εθν. Άμυνας.

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, η Μ. Τζούφη επισήμανε ότι η χώρα μας είναι “σταθερά προσηλωμένη” σε αυτήν παρατηρώντας ότι η Συμφωνία είναι “βιώσιμη” και “προάγει την Δημοκρατία, την ειρήνη και την συνεργασία στα Βαλκάνια”.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει», εξήγησε ο αν. υπουργός Άμυνας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα