'Πυρά' της αντιπολίτευσης για την πληθώρα υπουργικών τροπολογιών

Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τo άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τo άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί από άλλα υπουργεία, στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και δεν έχουν συναφές αντικείμενο

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για την πληθώρα τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων που συζητείται την Τετάρτη στην Ολομέλεια. Οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί από άλλα υπουργεία και δεν έχουν συναφές, με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αντικείμενο.

«Συμφωνώ ότι πρέπει να έρχονται όσο το δυνατό λιγότερες τροπολογίες αλλά δεν χρειάζεται να διαμορφώνουμε κλίμα για ακραίες αντικοινοβουλευτικές πρακτικές», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται παρεμβάσεις για παρατάσεις προθεσμιών που λήγουν στο τέλος του έτους. Επισήμανε ακόμη πως, ακόμη και δυνάμεις που αντιπολιτεύονται σφοδρά την κυβέρνηση, με αφορμή το γεγονός είπαν έστω και μισή καλή κουβέντα για το νομοσχέδιο

«Καταιγίδα της ερήμου», χαρακτήρισε το φαινόμενο των πολυάριθμων τροπολογιών ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

«Είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται ενώπιον μας παντός είδους τροπολογίες, βρισκόμαστε προ καταιγισμού τροπολογιών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας και μίλησε για «απόλυτη γελοιοποίηση οιασδήποτε διαδικασίας». Ο κ. Δένδιας απευθύνθηκε και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. «Κατανοώ κύριε υπουργέ ότι υφίστασθε κόστος για άλλους υπουργούς. Ποιος όμως θα προλάβει παραμονές Χριστουγέννων να μελετήσει τόσες τροπολογίες που η κυβέρνηση αποφάσισε να τις βάλει σε ψήφιση 48 ώρες πριν το κλείσιμο για διακοπές των Χριστουγέννων».

«Ο αρμόδιος υπουργός συνυπογράφει για να έρθει μια τροπολογία εδώ αφού συζητάμε νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του. Αναδέχεται λοιπόν και αυτός την ευθύνη», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση 21 παρεμβάσεων υπουργών με τροπολογίες, είναι έξω από το πνεύμα του κοινοβουλίου.

«Δεν είναι δυνατό να έρχονται 20 και παραπάνω τροπολογίες. Πρέπει κύριε πρόεδρε να πάρετε μια απόφαση που να διασφαλίζει το κύρος του κοινοβουλίου», είπε ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος.

«Ορυμαγδό σε ένα νομοσχέδιο που δεν δικαιολογεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό τροπολογιών», χαρακτήρισε το φαινόμενο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι υπάρχει τροπολογία που καταργεί το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν αναγκαίες ρυθμίσεις, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης.

Με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση στερεί τη δυνατότητα διαλόγου, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Σαρίδης και ζήτησε να σταματήσει η «γελοιοποίηση» του κοινοβουλίου και να υπάρξει σεβασμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να έχουμε ουρά 267 τροπολογιών για όλα τα θέματα, για οποιαδήποτε τακτοποίηση έρχεται πακέτο τροπολογιών», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.

Υπάρχει και το επείγον της κοινωνίας, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση τροπολογίας για την επιδότηση επανασύνδεσης ρεύματος σε φτωχούς συμπολίτες μας.

Mετά από εισήγηση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη που έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια, αποφασίστηκε να συζητηθούν οι τροπολογίες σε ξεχωριστή ενότητα.

SHARE:

24Media Network