Ρένα Δούρου για εκλογή Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση: Δεν υπάρχουν συζητήσεις ταμπού

Η Ρένα Δούρου
Η Ρένα Δούρου EUROKINISSI

"Αν χρειαστεί και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοιχτά, οργανωμένα και δημοκρατικά", τονίζει η πρώην Περιφερειάρχης, σε μια συνέντευξη-πλατφόρμα. "Προσωπικές στρατηγικές και θεσιθηρία δεν χωρούν στη συλλογική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ", προειδοποιεί.

Συνέντευξη-πλατφόρμα παραχωρεί η Ρένα Δούρου λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για το Συνέδριο του κόμματος.

Επαναφέρει, μάλιστα, το θέμα της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση, καθώς, ερωτώμενη σχετικά, απαντά: “ Το καθοριστικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι και η εκλογή του προέδρου πρέπει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο που θα καθορίσουμε συλλογικά όπως πάντα. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά. Γονιδιακά άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός. Όμως σήμερα εκείνο που προέχει είναι ο ριζικός, προγραμματικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε εκφραστή ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου».

Η Ρένα Δούρου χαρακτηρίζει “γλυκόπικρη ήττα” το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου, αναφέροντας μάλιστα ως μια από τις ευκαιρίες που χάθηκαν ότι δεν έγιναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ερώτηση για το τι θέσεις θα διεκδικήσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με νόημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπήρξε κόμμα διεκδίκησης αξιωμάτων ή θέσεων, κόμμα δελφίνων ή κληρονόμων. Αυτή άλλωστε ήταν και είναι η διαφορά του από τα παραδοσιακά αρχηγοκεντρικά κόμματα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από στενούς κύκλους εξουσίας. Προσωπικές στρατηγικές και θεσιθηρία δεν χωρούν στη συλλογική δουλειά ειδικά μάλιστα σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανταποκριθεί στη διπλή ευθύνη αφενός της δομικής ανασυγκρότησής του και αφετέρου της προάσπισης των επιτευγμάτων της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να ακυρώσει η σημερινή κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαμε και λειτουργούμε ανοικτά, συλλογικά, δημοκρατικά, χωρίς να κρύβουμε τις όποιες διαφορετικές μας απόψεις, όμως αυτές είναι και η δύναμή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κόμμα για προσωπική καριέρα».

Ερωτώμενη δε ότι κάποιοι τη θεωρούν ως «εν δυνάμει δελφίνο» επισημαίνει: «Όσοι επιδίδονται σε δελφινολογίες, είναι μακράν νυχτωμένοι. Δεν γνωρίζουν τη Δούρου αλλά δεν γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν χρησιμοποιώντας το λογισμικό παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, με βαρωνείες, διαδόχους, κληρονόμους και οικογένειες που έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με την εξουσία. Εμείς είμαστε από διαφορετικό υλικό φτιαγμένοι. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε εκείνους που δεν έχουν φωνή, την άλλη Ελλάδα που πασχίζει για το καλύτερο κάθε μέρα στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.  Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπούς υπηρετούν αυτού του είδους οι δήθεν αναλύσεις. Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: ότι δεν υπηρετούν ούτε την ενημέρωση ούτε την αλήθεια».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ άνοιξε το θέμα της αυτοκριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Εσείς σε ποιες αιτίες αποδίδετε την εκλογική ήττα;

Το αποτέλεσμα του Ιουλίου μπορεί να ήταν μια γλυκόπικρη ήττα, με την έννοια ότι το 31.5% των συμπολιτών μας επέλεξε, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν παύει να είναι μία ήττα. Μια ήττα της οποίας τα αίτια οφείλουμε να ανιχνεύσουμε, για να την καταστήσουμε παράγοντα υπέρβασης των σφαλμάτων μας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε αδυναμία επικοινωνίας του έργου μας, ατολμίες δράσης. Είχαμε πράγματι ευκαιρίες που χάσαμε όπως για παράδειγμα την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πέρα από την εισαγωγή της απλής αναλογικής, που αποτέλεσε σημαντική τομή Δημοκρατίας, την οποία αναίρεσε η σημερινή κυβέρνηση, αλλοιώνοντας αντιδημοκρατικά τη βούληση των πολιτών στις κάλπες, μπορούσαν να είχαν γίνει τολμηρότερα βήματα. Βήματα που αφορούν την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, την απλοποίηση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Θα μπορούσαμε έτσι να είχαμε συμβάλλει στην απελευθέρωση της μεγάλης δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια δυναμική που ο δικομματισμός του παρελθόντος κρατούσε όμηρο των πελατειακών σχέσεων.

Ανησυχείτε και εσείς μήπως με ένα άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ο ΣΥΡΙΖΑ “πασοκοποιηθεί”;

Το μεγάλο στοίχημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυεπίπεδο. Δεν αφορά μονοσήμαντα ένα “άνοιγμα” ή μια “διεύρυνση”, αλλά στο να κερδίσει το μυαλό και τις καρδιές όσο το δυνατόν περισσότερων προοδευτικών και δημοκρατικών συμπολιτών μας. Των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των συμπολιτών μας με αναπηρία, των συνταξιούχων. Το στοίχημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την κοινωνία και δεν είναι υπόθεση εσωτερικών διεργασιών. Η διεύρυνση της απήχησής του με όρους  μαζικότητας και συμμετοχικότητας είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για τη μετεξέλιξη αυτή. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά από όλους μας, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε κόμμα followers;

Το ζητούμενο στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ΣΥΡΙΖΑ δεν επικεντρώνεται σε μία λέξη ή σε ένα σύνθημα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη γείωση του κόμματος στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, σε συλλόγους γονέων, παντού, σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας. Και αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με την άσκηση προγραμματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι η  αυτή η διπλή ευθύνη επιβάλλει ευρεία κινητοποίηση χωρίς ετικέτες και αποκλεισμούς. Απαιτεί νέες μεθόδους, νέες δομές, νέες μορφές οργάνωσης, διαδικτυακές και όχι μόνο. Επιβάλλει νέους τρόπους παρεμβάσεων μέσα από την όσμωση του παλιού με το νέο, χωρίς εσωστρέφεια και φοβικότητα, με το βλέμμα προς το μέλλον, τις νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής χάρη στους ορίζοντες που ανοίγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με έμπνευση, ευρηματικότητα μπορούμε να επιχειρήσουμε να δώσουμε νέο νόημα στο συμμετέχειν, στη κοινή συμπόρευση, στη συλλογική διεκδίκηση, μέσα από έναν ανοικτό και μαζικό πολιτικό οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Δημοκρατίας και της Ισότητας με τους όρους του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η ουσία και όχι κάποιες λέξεις, “φίλος”,“οπαδός”. “μέλος”, “παρατηρητής” ή “follower”.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει κ. Δούρου; Διεύρυνση ή μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ; Προοπτικά, μάλιστα, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να γίνει και ενιαίο κόμμα;

Ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα, που πολώνουν και αποπροσανατολίζουν, ακυρώνοντας έτσι τη σοβαρή προσπάθεια που απαιτείται για να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες και τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών και ιδιαίτερα των νέων που απεχθάνονται τον απαρχαιωμένο νεοσυντηρητισμό. Να γίνει εκείνος ο πολιτικός σχηματισμός  που θα δώσει φωνή στη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, την πολύχρωμη Αριστερά των δικαιωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της νέας γενιάς. Την προοδευτική παράταξη που αγωνίζεται για τη δίκαιη ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος, για βιώσιμη ανάπτυξη και αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και, για μια νέα ηθική και αισθητική της πολιτικής πράξης. Ειδικά μάλιστα σήμερα, σε μια περίοδο κατά την οποία η παρωχημένη προσκόλληση σε νεοφιλελεύθερα δόγματα αμφισβητεί κεκτημένα δεκαετιών, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδομεί τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και εσωστρεφείς συζητήσεις. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε την προτροπή του Βάλτερ Μπένγιαμιν προς την Αριστερά και να αδράξουμε τον “παρόντα χρόνο” για ριζικές αλλαγές σήμερα για το αύριο όλων.

Και έως το Συνέδριο τι κινήσεις θα σηματοδοτήσουν κάτι τέτοιο;

Μιλάμε για μια διαδικασία διαρκείας. Τα βασικά της βήματα έχουν σκιαγραφηθεί από την Πολιτική Γραμματεία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Το κρίσιμο είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτά, εμβαθύνοντας  και διευρύνοντάς τα με όρους δημοκρατίας και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, επιδιώκοντας την προοδευτική σύνθεση με στόχο την υπέρβαση χρόνιων αδυναμιών και δυσλειτουργιών. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Όμως η Αριστερά ποτέ δεν έκανε πίσω στα δύσκολα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να εκλεγεί από τη βάση; Ή η εκλογή του αρχηγού από τα μέλη είναι απαγορευτική για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το καθοριστικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι και η εκλογή του προέδρου πρέπει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο που θα καθορίσουμε συλλογικά όπως πάντα. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά. Γονιδιακά άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός. Όμως σήμερα εκείνο που προέχει είναι ο ριζικός, προγραμματικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε εκφραστή ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου.

Είναι σαφές πως ένα κόμμα δεν κρίνεται μόνο από τις οργανωτικές του αποφάσεις, αλλά και-κυρίως ίσως- από την εναλλακτική του πολιτική πρόταση και τη φυσιογνωμία του. Στον τομέα αυτό τι πιστεύετε;

Η οργανωτική μετεξέλιξη συμβαδίζει με την επεξεργασία μιας εναλλακτικής, συνεκτικής προοδευτικής, αριστερής πρότασης – απάντησης στις πρωτόφνωρες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια στη βάση της εμπειρίας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πρωτόγνωρης δυσκολίας συνθήκες. Βρισκόμαστε σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή εντός κι εκτός Ελλάδας. Μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση και παράλληλα καλούμαστε να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα που αφορούν πολυπαραγοντικά φαινόμενα όπως την απομείωση της Πολιτικής και της Δημοκρατίας, την άνοδο του λαϊκισμού, το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τις ριζικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τα ζητήματα των πολλαπλών ταυτοτήτων των πολιτών. Προβλήματα που επιβάλλουν πολυσήμαντες απαντήσεις και που δημιουργούν το έδαφος για την άρση στρεβλών διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, αλλά και τη διαμόρφωση νέων συγκλίσεων και πολιτικών ανταγωνισμών πάνω σε πραγματικά επίδικα, μακριά από αυτάρεσκες και υπερφίαλες παραταξιακές «βεβαιότητες».

Η Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει τη θέση του Γραμματέα ή της πολιτικής Γραμματείας του νέου φορέα; Τι  θα κάνετε την επόμενη ημέρα της θητείας στην Περιφέρεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπήρξε κόμμα διεκδίκησης αξιωμάτων ή θέσεων, κόμμα δελφίνων ή κληρονόμων. Αυτή άλλωστε ήταν και είναι η διαφορά του από τα παραδοσιακά αρχηγοκεντρικά κόμματα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από στενούς κύκλους εξουσίας. Προσωπικές στρατηγικές και θεσιθηρία δεν χωρούν στη συλλογική δουλειά ειδικά μάλιστα σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανταποκριθεί στη διπλή ευθύνη αφενός της δομικής ανασυγκρότησής του και αφετέρου της προάσπισης των επιτευγμάτων της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να ακυρώσει η σημερινή κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαμε και λειτουργούμε ανοικτά, συλλογικά, δημοκρατικά, χωρίς να κρύβουμε τις όποιες διαφορετικές μας απόψεις, όμως αυτές είναι και η δύναμή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κόμμα για προσωπική καριέρα. Αυτή την οπτική υπηρετώ από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στη νεολαία του Συνασπισμού. Αυτή την οπτική υπηρέτησα και το 2014 όταν παραιτήθηκα από το βουλευτικό αξίωμα, για να δώσω τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής. Μια μάχη που κερδίσαμε με τη Δύναμη Ζωής, αλλάζοντας τα δεδομένα στη σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζω να πορεύομαι.

Κάποιοι, πάντως, λένε, ότι θα είστε εν δυνάμει ... “δελφίνος”!

Όσοι επιδίδονται σε δελφινολογίες, είναι μακράν νυχτωμένοι. Δεν γνωρίζουν τη Δούρου αλλά δεν γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν χρησιμοποιώντας το λογισμικό παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, με βαρωνείες, διαδόχους, κληρονόμους και οικογένειες που έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με την εξουσία. Εμείς είμαστε από διαφορετικό υλικό φτιαγμένοι. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε εκείνους που δεν έχουν φωνή, την άλλη Ελλάδα που πασχίζει για το καλύτερο κάθε μέρα στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.  Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπούς υπηρετούν αυτού του είδους οι δήθεν αναλύσεις. Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: ότι δεν υπηρετούν ούτε την ενημέρωση ούτε την αλήθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network