Ρωσία-Τουρκία: Μια σχέση στοργής και συμφερόντων

Ρωσία-Τουρκία: Μια σχέση στοργής και συμφερόντων
Φωτογραφία αρχείου AP

Πώς μπορεί να εξηγηθεί με καθαρά ρεαλιστικούς όρους ο πρόσφατος... έρωτας της Τουρκίας με τη Ρωσία παρά την έχθρα του παρελθόντος; Η απάντηση κρύβεται (φυσικά) στα συμφέροντα.

Η κατά πολλούς αναπάντεχη βελτίωση των Ρωσωτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες έχει την εξήγησή της στη ρωσική προσπάθεια να επεκτείνει την επιρροή της σε χώρες του ΝΑΤΟ έτσι ώστε μελλοντικά να επηρεάσει τις όποιες εξελίξεις.

Στην Τουρκία βέβαια τα πράγματα για τη μυστική ρωσική διπλωματία μόνο εύκολα δεν ήταν. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει έναν έντονα πολεμικό παρελθόν με συνεχείς συρράξεις και μία εχθρότητα που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν παραδοσιακή. Ομως τα συμφέροντα αλλάζουν και οι ψυχρά υπολογισμένες κινήσεις της Ρωσίας (πάντα στο παρασκήνιο) έχουν διαφοροποιήσει τα πράγματα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να τον κυκλώσει κατά το κοινώς λεγόμενο. Εκείνος μέσω της επιρροής μεγάλων ρωσικών εταιριών και Ρώσων επιχειρηματιών στην Τουρκία επιχειρεί το μεγάλο κόλπο. Να εγκαταστήσει όλα εκείνα τα μέσα έτσι ώστε να είναι έτοιμη για έναν υβριδικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.

Ακόμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρώσοι, μέσω της οικονομικής επιρροής αλλά και τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στον τεράστιο στρατό της Τουρκίας, κάνουν καλή δουλειά. Το 2017 υπήρξε σφυγμομέτρηση η οποία έδειξε ότι περίπου το 70% των Τούρκων πολιτών αντιμετώπιζαν με ευνοϊκή διάθεση μία πολιτική και οικονομική συμμαχία της χώρας τους με τη Ρωσία.

Παράδειγμα: Ο πρώτος πυρηνικός της Τουρκίας κατασκευάζεται από εταιρία ρωσοτουρκικών συμφερόντων και θα στοιχίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ενέργεια που θα παράγει ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας θα καλύπτει περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών της. Βασικός χρηματοδότης του έργου είναι η ρωσική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Η Ρωσία επίσης είναι (ήδη) ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία και ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου. Η ενεργειακή εξάρτηση, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πλέον δεδομένη.

Το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι περνάει πάντα από τα χέρια των δύο ηγετών, του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απόδειξη; Στο διοικητικό συμβούλιο που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία είναι πλέον ανώτερο στέλεχος ο Χασάν Κουνεϊντ Ζαπσού, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν. Με τον τρόπο του δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει τις εξελίξεις και έχει άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που προκύψουν νέα δεδομένα.

Ισως και γι’ αυτό να μην φοβάται το ράλι (προς το κάτω της τουρκικής λίρας). Ισως όμως και πάλι να έχει υπερεκτιμήσει τόσο τις δικές του δυνάμεις όσο και την ισχύ της συμμαχίας του με τον Πούτιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα