Σ. Ρίζος: 'Η πολιτική μετέφερε τα προβλήματά της στο ΣτΕ'

Πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σε απολογισμό της τελευταίας 5ετίας προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτ. Ρίζος, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του στις 30 Ιουνίου

"Η πολιτική ηττημένη και ολοένα και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολοένα και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας".

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος αποχαιρέτισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας από την προεδρία του οποίου αποχωρεί στις 30 Ιουνίου. 
Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, αλλά και σημαντικών παραγόντων, ο Σωτ. Ρίζος μίλης για μια "ηττημένη από τις συνθήκες πολιτική" η οποία "μετέφερε τα προβλήματά της στο Συμβούλιο Επικρατείας, που όμως δεν μπορεί να τα επιλύσει». 
Έτσι θέλησε να περιγράψει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός τα όσα έχουν προηγηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με το ΣτΕ να έχει εκδώσει αποφάσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αμφιλεγόμενες συνταγματικά, σχετικά με τις περικοπές μισθών, συντάξεις και άλλα ζητήματα.
Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σε σημαντικό βαθμό το  ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στην ζωή του ΣτΕ», ενώ πρόσθεσε: «Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από  παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων…. Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν. Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις.  Η πολιτική ηττημένη και ολοένα και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολοένα και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου και ο Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος   Ιερώνυμος , ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος,  οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές  Πανεπιστημίων, δικηγόροι, κ.λπ.

SHARE:

24Media Network