Σακελλαρίδης για την υπόθεση Χομαγιούν: Κρίσιμη μέρα για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη

Διαβάζεται σε 2'
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Γαβριήλ Σακελλαρίδης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το σχόλιο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την υπόθεση του Ιρανού πρόσφυγα που έχει αναδείξει σε ρεπορτάζ του το NEWS 24/7.

Σε εκτενές του ποστ στο facebook ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έθιξε το θέμα του Ιρανού πρόσφυγα Χομαγιούν Σαμπετάρα που έχει αναδείξει σε σειρά ρεπορτάζ το NEWS 24/7.

O υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε: “Σήμερα είναι εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Ιρανού πρόσφυγα Χομαγιούν Σαμπετάρα.

Ο 57χρονος Χομαγιούν, διαγνώστηκε με καρκίνο στο Ιράν, έχασε την επιχείρηση του και δεχόταν διαρκώς απειλές. Το 2021 ενώ ήταν άνεργος αποφάσισε να βρει τρόπο να μεταναστεύσει στην Γερμανία όπου σπούδαζε η κόρη του. Για να είναι κοντά της, αφού δεν είχε άλλη οικογένεια στο Ιράν και να τύχει καλύτερης θεραπείας για τον καρκίνο.

Αφού δεν υπήρχε νόμιμος τρόπος να βρεθεί στην Γερμανία, επέλεξε την παράτυπη οδό. Περνώντας τα σύνορα από Τουρκία στον Έβρο, πληρώνοντας διακινητές, παραμένοντας μέρες χωρίς φαγητό και νερό στο δάσος. Ο Χομαγιούν δεν είχε όλα τα χρήματα που απαιτούσαν οι διακινητές και για αυτό του επέβαλαν να πάρει ένα ρίσκο: Να οδηγήσει αυτός το βανάκι με τους πρόσφυγες μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Αυτή είναι η συνηθισμένη πρακτική των διακινητών σε όσους δεν έχουν τα χρήματα, αφού γνωρίζουν την πρακτική των ελληνικών αρχών να αποδίδουν κατηγορίες για οργάνωση και διακίνηση σε όσους οδηγούν τα αυτοκίνητα ή τις βάρκες που μεταφέρουν τους πρόσφυγες.

Ο Χομαγιούν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης, δήθεν επειδή ήταν διακινητής. Δεν έχει σημασία που όλοι οι πρόσφυγες που επέβαιναν στο βανάκι το διαψεύδουν. Δεν έχει σημασία ότι έχει πειστικά στοιχεία ότι ο ίδιος ήθελε να φτάσει Γερμανία για να επανενωθεί με την οικογένειά του. Δεν έχει σημασία ότι δεν εμφανίστηκε πρωτόδικα στο δικαστήριο ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας του Χαμαγιούν, στην μαρτυρία του οποίου βασίστηκε η καταδίκη.

Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο διώξεων προσφύγων ως διακινητές που στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Εκατοντάδες θύματα εκμετάλλευσης διώκονται και καταδικάζονται σε καθείρξεις δεκάδων ετών, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς διερμηνείς, χωρίς μαρτυρίες.

Αν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες ίσχυε στην χώρα μας, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν στοιχειωδώς να ζητήσουν άσυλο και να περιμένουν να εξεταστεί η υπόθεσή του. Ούτε καν αυτό το στοιχειώδες δεν τους επιτρέπεται στην Ευρώπη-φρούριο.

Σήμερα είναι μία κρίσιμη μέρα για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Ο Χομαγιούν πρέπει να αθωωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα