Σακελλαρίδης: Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι

Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

"Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Οι απαιτήσεις των θεσμών είναι σκληρές αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια σαφή εντολή για μια αμοιβαία και επωφελή λύση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επίσης τόνισε πως δεν μιλάμε για αδιέξοδο.

"Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και πώς να μην είναι όταν οι απαιτήσεις των θεσμών και των δανειστών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφέστατη λαϊκή εντολή. Κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση τα πάντα θα λυθούν από μια κατάσταση που δεν θα περάσεις από αυτές τις διαδικασίες.

Όταν προχωρά η διαπραγμάτευση και κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις και όταν είσαι κοντά σε αυτό το σημείο, τότε λογικό είναι να υπάρξει σε αυτές τις στιγμές να υπάρξει όξυνση. Εγώ έτσι το περίμενα" είπε ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι "δεν θέλει η ελληνική πλευρά να μιλά για το τέλος των διαπραγματεύσεων".

Για όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν με τον τρόπο αυτό στις συζητήσεις των Βρυξελλών δεν προκάλεσαν έκπληξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπήρξε αναντιστοιχία "γιατί δεν έχουν εξουσιοδότηση για αυτά που θέλουμε να συζητήσουμε".

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στην ανάρτηση του Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό".

Όσον αφορά το στόχο της συμφωνίας ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και μόνο το να υπάρξει μια συμφωνία.

Για τα αντισταθμιστικά είπε πως κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων - που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν υπάρχει στα πλάνα για έκτακτη σύνοδο κορυφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network