Σαμαράς: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λόγω της εμπλοκής της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λόγω της εμπλοκής στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα φημολογούνται.

«Ο διαγωνισμός έγινε με όλους τους κανόνες. Στην πρώτη φάση δεν υπήρξαν προβλήματα, στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στις εταιρείες και μέχρι πριν από μερικές μέρες, επίσης, δεν υπήρξε πρόβλημα. Στη συνέχεια, υπήρξαν προβλήματα που είναι πέρα και έξω από εμάς και από την ΔΕΠΑ. Έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός που θα τελεσφορήσει και μάλιστα σύντομα. Υπάρχει όμως μία αξιόλογη προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ που φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση του TAP, του αγωγού που θα ενώνει Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα.

Επίσης, επιτέθηκε σε εκείνους «που δεν θέλουν να γίνει καμία αποκρατικοποίηση» φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση και επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα ότι «συρρέουν στην Ελλάδα δεκάδες νέοι επενδυτές, καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα από ξένους και 'Ελληνες επενδυτές. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας».

Για τη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα ο κ.Σαμαράς απάντησε: «Τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου τα επεσήμανα πρώτος, είπα ότι είναι λάθος συνταγή. Τώρα που η κατάσταση όμως αλλάζει δεν θα γυρίσουμε πίσω. Τα διορθώνουμε τα λάθη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα επιτόκια έχουν πέσει, το χρέος έχει μειωθεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει συνθήκες για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Τα λάθη διορθώνονται. Η αξιοπιστία και η σταθερότητα μας έβαλαν σε μία πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν θα επιτρέψω να γυρίσουμε πίσω, πρέπει να ασχοληθούμε με τα κορυφαία προβλήματα που είναι η έξοδος από την κρίση. Εκεί επικεντρώθηκε και η συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ, στα βήματα για την έξοδο από την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση είπε: «δεν έχω το δικαίωμα να δείχνω υπερβολική αισιοδοξία. Το πρώτο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι διαψεύσαμε τις κασσάνδρες. Ενώ την κρίση δεν την ξεπεράσαμε, έχουμε ανοίξει δρόμο για το αύριο. Για παράδειγμα, η ρευστότητα παραμένει ακόμη πρόβλημα, θα το ξεπεράσουμε, όμως, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το στοίχημα του τουρισμού, με τα έργα του ΕΣΠΑ που παίρνουν σάρκα και οστά. Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ορισμένους τους ενοχλεί, εκείνους που ποντάρουν στην απελπισία του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον οποίον χαρακτήρισε «γνωστό και σταθερό φίλο της Ελλάδας, που βοήθησε στις κρίσιμες στιγμές».

«Ο κ. Γιουνκέρ ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Πίστεψε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και την στήριξε δημόσια και με κατηγορηματικό τρόπο. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε. Θα τον τιμήσουμε με τις ανώτατες διακρίσεις για ξένους. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ δεν είναι ξένος είναι δικός μας άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ ανεφερόμενος στη συνάντησή τους δήλωσε:

«Συζητήσαμε την πρόοδο και τις προοπτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης, την αλλαγή της εικόνας και την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της χώρας μας και της εσωτερικής σταθερότητας. Τίποτε δεν θυμίζει την Ελλάδα, όπως ήταν πριν από ένα χρόνο. Κάναμε επισκόπηση των στοιχείων που φέρνουν πιο κοντά την ανάκαμψη και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές. Μιλήσαμε για την Ευρώπη και τα βήματα της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης που γίνονται. Επισήμανα δύο θέματα: τα βήματα της κοινής πολιτικής για την ενέργεια στον μεσογειακό χώρο και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Συζητήσαμε για την ελληνική προεδρία, για τη σωστή προετοιμασία της. Η Ελλάδα μπαίνει μπροστά στις ευρωπαικές εξελίξεις. Στη μεγάλη αντιτροφή του διεθνούς κλίματος συνέβαλαν πρωτίστως οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και της τρικομματικής κυβέρνησης και η στήριξη από πραγματικούς φίλους όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας δήλωσε:

"Θέλησα να ξανάρθω στη χώρα σας για να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Η επίσκεψή μου είναι σε μία περίοδο σαφώς καλύτερη από το παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2012 ήμαστε εν μέσω κρίσης. Τότε πολλά άρθρα στον διεθνή Τύπο μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Σήμερα κανείς δεν μιλά για grexit, μιλάμε για την δημιουργία των απαραίτητων προυποθέσεων για να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Χαρη στις προσπάθειες και στο θάρρος του ελληνικού λαού, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας και τη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, υπάρχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, των οικονομικών δεικτών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια, παραμένουν προβλήματα και κυρίως της ανεργίας και της ανεργίας των νέων που φθάνει το 60%. Είναι ένα πρόβλημα που υποτιμάται στον Βορρά της Ευρώπης. Στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, θα επικεντρώσουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Θα επιθυμούσα το μεγαλύτερο ποσό από τα έξι δισ. που θα διατεθούν από την ΕΕ να κατευθυνθούν στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν εξειδικευμένα προγράμματα. Επίσης, να ληφθεί ως έτος αναφοράς για τα προγράμματα, για την Ελλάδα, όχι το 2010 αλλά ένα έτος που η ανεργία είχε ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις».

Ο κ. Γιούνκερ ερωτηθείς για τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ ΕΕ, απάντησε: «Έχω συνήθεια να μην επικρίνω εκείνους που κάνουν πρόοδο στην αυτοκριτική τους. Είναι αλήθεια ότι τα θέματα που έθεσε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Ποτέ δεν πίστεψα ότι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Επιτροπή και η διαδρομή που ακολούθησαν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αλάνθαστα. Πρόκειται για μία συζήτηση που είναι μεν απαραίτητη αλλά, παρά τα λάθη το βασικό επετεύχθη».

Τέλος, σε ερώτηση για τη φημολογούμενη εμπλοκή της Κομισιόν στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, ο κ. Γιούνκερ είπε: «δεν ξέρω αν η Κομισιόν ενεπλάκη στη διαμάχη για την ΔΕΠΑ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες της στάσης της»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network