Σαμαράς στην Κίνα: "Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα"

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, αριστερά, με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, δεξιά, Αθήνα, Τρίτη 15 Ιουνίου 2010. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, αριστερά, με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, δεξιά, Αθήνα, Τρίτη 15 Ιουνίου 2010. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Την Πέμπτη τα κρίσιμα ραντεβού με πρωθυπουργό και πρόεδρο της χώρας

Η Ελλάδα κέρδιζει το στοίχημα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του "ελληνικού success story".

Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αυτό φαίνεται, όπως σημείωσε, από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών. Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα. Αναφέρθηκε στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως σημείωσε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες.

Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού είπε ο κ. Σαμαράς και την κάλεσε να επενδύσει στη χώρα μας. Υπογράμμισε ότι, υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει άφθονα η χώρα μας, αλλά και στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.

Πάντως, ήδη, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Οι Κινέζοι θα προτιμούσαν απευθείας αναθέσεις ωστόσο έχουν αποδεχθεί και την διαγωνιστική διαδικασία.

Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στη παρουσίαση ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ με τίτλο "glamorous Greece".

"Ο 'Έλληνας είναι φιλόξενος και στην ψυχή του έχει πείσμα για να ξεπερνά τις δυσκολίες", ανέφερε σε δήλωσή του.

H Ελλάδα βγαίνει από την κρίση της και χρειάζεται επενδύσεις

"Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ανέφερε τέσσερις τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πρώτα μίλησε για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι "είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής".

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία.

Τέταρτος τομέας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας που αφήνει περιθώριο γεωπολικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ωστόσο λόγω της θέσης της διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είπε και ευχαρίστησε τους Κινέζους για τη μέχρι τώρα βοήθειά τους.

"Σε δύσκολες εποχές η COSCO έκανε μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και να επενδύσει στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και στο αεροδρόμιο της Αθήνας", ανέφερε.

"Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη.

Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερωτήσεις φοιτητών της Ακαδημίας. Σε ερώτηση για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του απάντησε:

"Τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε.

Έχουμε πραγματικό πρόβλημα ανεργίας που έχει φθάσει στο 27%, έχουμε 60% ανεργία στους νέους, έχουν αυτά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις από την ΕΕ, προσελκύοντας επενδύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ρευστότητα στην οικονομία και προσδοκούμε από τον Τουρισμό. Θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος και θέλουμε να είναι 18 εκατομμύρια του χρόνου από αύξηση των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας".

Απάντησε όμως και για τη σχέση που θέλει να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη:

"Η στρατηγική σχέση δεν είναι τακτική και είναι μακρού χρόνου. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει όταν κινδυνεύεις και να τον ξεχάσεις όταν περάσεις τον κίνδυνο.

Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα".

Glamorous Greece

To πρωί ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο "Glamorous Greece". 

Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη». 

Απαγορευμένη πόλη

Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία "απαγορεύτηκε" για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

SHARE:

24Media Network