Σχέδιο Μητσοτάκη για τα 200 εκ ευρώ χρέη της ΝΔ

Σχέδιο Μητσοτάκη για τα 200 εκ ευρώ χρέη της ΝΔ
Meeting of the Parliamentary Group of the New Democracy Party, in Athens, on March 1, 2016 / , , 1 2016 Nick Paleologos / SOOC

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος παραχωρεί συνέντευξη τύπου για το θέμα

Σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος με στόχο να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο χρέος που έχει συσσωρευτεί και αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και μάλιστα έχει στα χέρια του και σχετικό πόρισμα ελεγκτών.

Η προσπάθεια μείωσης των δαπανών της ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, από τις απολύσεις προσωπικού στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις προθέσεις της νέας γαλάζιας ηγεσίας είναι η μείωση κατά το ήμισυ των υπαλλήλων της ΝΔ.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, της μείωσης των λειτουργικών δαπανών ανακοινώθηκε και η μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο από τη Λεωφόρο Συγγρού, με το ενοίκιο να είναι κατά 1/10 χαμηλότερο.

Πάντως η πορεία εξυγίανσης των οικονομικών της ΝΔ αναμένεται αρκετά επίπονη. Το γεγονός αυτό έχει ήδη εκφραστεί σε όσες απολύσεις έχουν γίνει ως τώρα. Αφενός ανακύπτουν πολιτικά ζητήματα και δημιουργείται βαρύ κλίμα καθώς κάποια στελέχη αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες απολύσεις και ως πολιτική εκκαθάριση του κομματικού μηχανισμού από τον νέο πρόεδρο, αφετέρου υπάρχει το πρόβλημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους απολυθέντες από τη στιγμή που το ταμείο της ΝΔ έχει υπέρογκα ελλείμματα. Η λύση που έχει βρεθεί από την ηγεσία της ΝΔ είναι η σταδιακή εξόφληση των απολυθέντων σε διάστημα ενός έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του θα επιχειρήσουν να δώσουν χαρακτήρα γενικότερου πολιτικού μηνύματος στο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ με τη λογική ότι η ΝΔ και ως η επόμενη κυβέρνηση θα διαμορφώσει σχέδιο εξυγίανσης των οικονομικών του κράτους.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ η ΝΔ παρέδωσε στην αντιπροσωπεία των αγροτών με την οποία συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών, τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις προτάσεις της ΝΔ είναι μεταξύ άλλων η αυτόνομη λειτουργία του ΟΓΑ (πρόταση της ΝΔ είναι τρία ασφαλιστικά ταμεία), η διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%, ο ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με αυστηρότερα κριτήρια, οι συμψηφισμοί επιδοτήσεων και ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ο πλήρης διαχωρισμός σύνταξης και πρόνοιας, καθώς και η χρήση του εργόσημου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης το κόστος του οποίου θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Παράλληλα η ΝΔ συνεχίζει σε υψηλούς τόνους την κριτική της προς την κυβέρνηση για το προσφυγικό ζήτημα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες στο μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις προσβλητικές προς την Ελλάδα δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού ότι «έχει δώσει δικαιώματα με την ανικανότητά της να προσβάλλουν τη χώρα μας», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με τις περιφέρειες στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού».   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα