Σχοινάς: Να περάσουμε από την διαχείριση κρίσεων σε βιώσιμες πολιτικές

Σχοινάς: Να περάσουμε από την διαχείριση κρίσεων σε βιώσιμες πολιτικές
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς Eurokinissi

Η ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού, οι νέες κοινοτικές επενδύσεις και η αντιμετώπιση των ακροδεξιών δυνάμεων στο επίκεντρο της τελευταίας χρονιάς για την θητεία της Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην παρακαταθήκη της ευρωπαϊκής επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και στις προτεραιότητες που θέτει για το τελευταίο έτος της θητείας της αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για “πρωτοφανείς διαδοχικές κρίσεις” που αντιμετώπισε η Επιτροπή την τελευταία τετραετία αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την ρωσο-ουκρανική διένεξη για την Κριμαία, το Brexit αλλά και την εκλογή Τραμπ και τις επιθέσεις στο ISIS σε Γαλλία και Βελγίο, απέναντι στις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι κάποιοι περίμεναν.

Ιδιαίτερη μνεία ο Εκπρόσωπο έκανε στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ για την αρχή της τελευταίας χρονιας για την παρούσα Επιτροπή, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μία καλή οικονομική συγκυρία,κάνοντας λόγο για ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης και για θετικά οικονομικά στοιχεία στην Νότια Ευρωπη.

Σε ό,τι αφορά στις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Επιτροπή κατά το τελευταίο έτος της θητείας της, όπως τις παρουσίασε ο εκπρόσωπος, αυτές είναι τρεις.

Ζητούμενο, όπως είπε, είναι είναι να περάσει η Ευρώπη από την διαχείριση κρίσεων όπως η προσφυγική μεταναστευτική, σε πιοω βιώσιμες πολιτικές. “Δεν μπορεί η ευρωπαϊκη μεταναστευτική πολιτική να είναι δομημενη σε μοντέλο κρίσης” ανέφερε και κατέδειξε την ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο κεντρικό σχέδιο στο μεταναστευτικό, μία ολιστική προσέγγιση που θα ξεκινά από την Αφρική και η οποία περιλαμβάνει αναπτυξιακές επενδύσεις, ώστε οι νέοι να παραμένουν στις χώρες τους και αλλαγές τόσο στο σύστημα φύλαξης των συνόρων, όσο και στο σύστημα διαμοιρασμού των μεταταναστων και προσφύγων εντός της ΕΕ.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες του θεσμικού κύκλου, με συμφωνία για νέες κοινοτικες επενδύσεις την επταετία 2020-2027 και νέου είδους επενδύσεις σε έρευνα, πράσινη ενέργεια, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες. “Να μπολιάσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό με το πλάνο Γιούνκερ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σχοινάς στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη στις οποίες αναφέρθηκε με τον όρο “identity politics” και οι οποίες, όπως είπε προτάσσουν την ταυτότητά τους έναντι των άλλων, φαινόμενο το οποίο αναμένεται να ενταθεί ενόψει των ευωεκλογών και για το οποίο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πολιτικές απαντήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα