Σε νέα βάση οι συζητήσεις για τον ΦΠΑ. Τα νέα σενάρια που εξετάζονται μετά το “μπλόκο” στην πρόταση Βαρουφάκη

Σε νέα βάση οι συζητήσεις για τον ΦΠΑ. Τα νέα σενάρια που εξετάζονται μετά το “μπλόκο” στην πρόταση Βαρουφάκη
© 2013 -

Συνεδριάζει το Brussels Group. Σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA των τραπεζών. Πληθαίνουν οι φωνές για διεξαγωγή έκτακτου Eurοgroup την επόμενη εβδομάδα

Από νέα βάση ξεκινά πλέον η διαπραγμάτευση για το καθεστώς ΦΠΑ, μετά την απόρριψη της πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, από την πλευρά των δανειστών.

Μπορεί ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης να επιχείρησε να διαψεύσει – μέσω twitter μάλιστα – πως οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρότασή του για τη θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες σπεύδουν να διαμηνύσουν πως η ελληνική πρόταση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, όχι μόνο λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και λόγω νομικού κωλύματος αφού αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πρόταση Βαρουφάκη «κάηκε» πριν καλά καλά παρουσιαστεί και πλέον η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξετάζει νέα σενάρια για το καθεστώς ΦΠΑ.

Οι νέες προτάσεις που εξετάζονται για τον ΦΠΑ επικεντρώνονται σε ένα καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, το οποίο θα προβλέπει:

– διατήρηση των δύο υφιστάμενων συντελεστών (13% και 23%) με κάποια αναπροσαρμογή (στο 15% και στο 20% για παράδειγμα)

– θέσπιση ενός τρίτου χαμηλού συντελεστή για ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα.

Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται και οι εξαιρέσεις από το φόρο και κυρίως εκείνες που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές εφαρμόζονται με έκπτωση 30%.

Κατά τις πληροφορίες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις εξαιρέσεις θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν και το ακριβές ύψος του μεσαίου και υψηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Το μείζον θέμα του ΦΠΑ αναμένεται να εξεταστεί ενδελεχώς από τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, που σήμερα συνεδριάζει, δια ζώσης, μετά τις απανωτές τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών.

Η ΕΚΤ και η πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως κάθε εβδομάδα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη της παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Kατά τις πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει πιστή στο δόγμα πως λαμβάνει αποφάσεις μακριά από πολιτικές επιρροές και να προχωρήσει στην αύξηση κατά 1 ή 2 δισ. ευρώ το πολύ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας, διαμορφώνεται στα 80 δισ. ευρώ.

Περισσότερες αποφάσεις για την Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ, αφού για όλα τα σοβαρά ζητήματα (όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ποσοστό απομείωσης των εγγυήσεων) τηρείται στάση αναμονής μέχρις ότου αποφανθεί για το ελληνικό ζήτημα το Eurogroup.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια περί διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το έκτακτο Εurogroup συνιστά αίτημα της ελληνικής πλευράς, ωστόσο μέχρι πρότινος οι Ευρωπαίοι το απέρριπταν.

Τις τελευταίες ώρες όμως κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν αποκλείουν τη διενέργεια έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικό αίτημα δεν αποκλείεται να καταθέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των επαφών του στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα