Τουρκία – ΕΕ: Οργισμένες απαντήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Τουρκία – ΕΕ: Οργισμένες απαντήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Φωτό αρχείου: Ερντογάν και Τσαβούσογλου AP

"Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα". Η αντίδρασης της Άγκυρας στο αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειος είναι ενδεικτική της τουρκικής προκλητικότητας και του τρόπου με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν αψηφά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Ανυποχώρητη η τουρκική πλευρά, παρά τις σαφείς και κατηγορηματικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων λόγω της προκλητικότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, διαμηνύει σε αυστηρούς τόνους όχι μόνο ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις από τους Ευρωπαίους, αλλά και ότι αυτές δεν την “αγγίζουν” καθόλου. “Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα” ήταν χαρακτηριστικά η αντίδραση Τούρκων αξιωματούχων, μετά τις συστάσεις – ράπισμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Τραβώντας ακόμη περισσότερο το σκοινί, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει ούτε ισχύ ούτε αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Κατηγόρησε πρόσθετα την ΕΕ ότι με τη λεγόμενη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” δεν μπορεί να νομιμοποιεί τις μονομερείς αξιώσεις της Κύπρου.

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Αποφασισμένος να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμφανίστηκε σε δημόσια εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την ανακοίνωση – ράπισμα των Ευρωπαίων. “Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

“Η ΕΕ έκανε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ όμηρο του Κυπριακού”

“Οι αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωσή και καλεί την ΕΕ “να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της”, όπως την χαρακτηρίζει.

Κατηγορεί την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και ότι κινείται ως μια ‘ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρά την προκατειλημμένη αυτή στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”, αναφέροντας ότι “η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί”.

Βάζουν και την Αμμόχωστο στο “παιχνίδι”

Στο “παζάρι” των τουρκικών εκβιασμών μπήκε ακόμη και η Αμμόχωστος, η πόλη – φάντασμα που παραμένει κλειστή και ερημωμένη μετά την εισβολή του 1974.

Το “Υπουργικό Συμβούλιο” των Τουρκοκυπρίων ενέκρινε στο πλαίσιο αυτό το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στην Κύπρο, με στόχο το “άνοιγμα” της πόλης.

Σύμφωνα δε με Τουρκοκύπριο αξιωματούχο, η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα

Στέλνουν και δεύτερο – Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά

Θέλοντας να κάνεις επίδειξη ισχύος, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε δύο ακόμη προκλητικές κινήσεις την ώρα που οι Ευρωπαίοι συνεδρίαζαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκτός από τον “Πορθητή” θα σταλεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και δεύτερο γεωτρύπανο, το “Γιαβούζ”. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, το “Γιαβούζ” θα ξεκινήσει από τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη, ώστε να βρίσκεται στην περιοχή, έτοιμο να ξεκινήσει γεωτρήσεις, στις αρχές Ιουλίου.


Αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν ” χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα” για την Τουρκία, ώστε να “είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”. Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: “το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Επιπλέον “το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο”.

Το Συμβούλιο “υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος”.

Εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες”, τονίζουν οι 28.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Καλεί ακόμη την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ “θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”, αναφέρεται χαρακτηριστικα.

“Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα”.

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία “να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία “πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS”.

Σημειώνεται ότι “η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.

Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι “εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου”.

“Πρώτη φορά μέτρα κατά της Τουρκίας”

Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα