Σεβαστάκης: Ανησυχητική η κόπωση της κοινωνίας λόγω προσφυγικού

Σεβαστάκης: Ανησυχητική η κόπωση της κοινωνίας λόγω προσφυγικού
Συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες το ζήτημα του προσφυγικού μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 από τους 88,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 από τους 88,6 και αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά υποδοχής, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες από την απουσία υποδομών. Όπως τόνισε οι ροές των προσφύγων ήταν απίστευτες και υπάρχει μεγάλη έλλειψη μέσων και εργαλείων υποδοχής στέγασης και σίτισης την περίοδο πριν την ευρωτουρκική συμφωνία, ενώ και μετά την από αυτή υπήρξε σημαντική αύξηση των ροών.

Σημείωσε ότι το ένα κομμάτι είναι “πώς το χειρίζομαι, πώς προσπαθώ να το επιλύσω, άμεσα, επιχειρησιακά και ένα δεύτερο κομμάτι, πώς διαχειρίζομαι πολιτικά τη μετάφραση, την πρόσληψή του από τους πληθυσμούς. Γιατί αυτή είναι η ποιοτική αλλαγή σε σχέση με την πρώτη περίοδο. Δεν αφορά τους οικίσκους, τη σίτιση, το προσωπικό ή τις νοσοκομειακές δομές, αλλά αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες προσλαμβάνουν και αφομοιώνουν το φαινόμενο και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση, ιδεολογική και ως προς τις ποιότητες”.

Εν συνεχεία ο κ. Σεβαστάκης υπογράμμισε ότι “υπάρχει μια ευρύτατη ριζοσπαστικοποίηση προς τη συντηρητική ζώνη, που αγγίξει και συχνά τα όρια του εθνικισμού χωρίς να είναι αμιγής ή απλώς ξενοφοβία, αλλά ένα αίσθημα κόπωσης”. Συμπλήρωσε ότι “αυτή η τοπική μετακίνηση στον μέσο πολίτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μια ακατέργαστη αίσθηση άμυνας, σε λίγο θα μορφοποιηθεί και θα βρει την κομματική στέγη, θα παραχθεί μια εξωραϊσμένη, ακραία και συντηρητική ζώνη η οποία δεν υπάρχει ακόμα και θα του μορφοποιήσει όλες του τις φοβίες”.

“Είναι πολύ εύκολο να περιφράξεις έναν πολίτη πίσω από την ταμπέλα του ακροδεξιού και να ξεμπερδέψεις” σχολίασε και πρόσθεσε ότι “ο πολίτης, είναι ριζοσπαστικοποιούμενος ανασφαλής πολίτης, σαν αυτόν που ψήφισε ακροδεξιά στη Γερμανία, σαν τον εύπορο πολίτη της Αυστρίας και σαν τον αμυντικό πολίτη της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας”.

Τέλος, ο κ. Σεβαστάκης κλήθηκε να απαντήσει στο αν οι πολίτες βιώνουν την αλλαγή για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την άποψη ότι “υπάρχει μια κοινωνική διαίσθηση που πολλές φορές δεν μπορείς να την εκλογικεύσεις με τους αριθμητικούς πόρους της οικονομίας, αλλά υπάρχει. Φέτος υπάρχει μια εξωστρεφής διάθεση του κόσμου. Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν ακόμα μεταφραστεί στην τσέπη του ορισμένες αλλαγές, έχει μεταφραστεί αυτό το κοινωνικό επίδομα που δόθηκε και λειτούργησε στην αγορά, αλλά η γενική αίσθηση μιας κανονικότητας και μιας επιτέλους στροφής, υπάρχει”.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα