Σφέτας: Μακρύ χέρι του Ερντογάν ο Ιβανόφ

Σφέτας: Μακρύ χέρι του Ερντογάν ο Ιβανόφ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την υποδοχή του Προέδρου της πΓΔΜ στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2018 AP

Ο καθηγητής σύγχρονης και νεότερης βαλκανικής ιστορίας, Σπύρος Σφέτας, μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 αναλύει τα δεδομένα γύρω από το Σκοπιανό μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα θεωρώντας πιθανότερο το σενάριο των εκλογών- Πού απέδωσε τη μεγάλη αποχή.

Πιθανότερο το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες βλέπει για τα Σκόπια, ο καθηγητής σύγχρονης και νεότερης βαλκανικής ιστορίας, Σπύρος Σφέτας, ο οποίος μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 εκτίμησε πως είναι πολύ δύσκολο ο Ζόραν Ζάεφ να βρει τους απαιτούμενους βουλευτές ώστε να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων και στην απαιτούμενη συνταγματική αναθεώρηση.

“Είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι το δημοψήφισμα θα ήταν συμβουλευτικό και άρα δεν θα είχε σημασία η συμμετοχή άλλα το αποτέλεσμα. Ωστόσο εδώ μιλάμε για το μέλλον της χώρας, δηλαδή από πολιτική άποψη είχε σημασία η προσέλευση. Μακάρι να πήγαιναν περισσότεροι να ψηφίσουν και να ψήφιζαν λιγότεροι ναι” είπε.

“Υπήρξε ελλιπής ενημέρωση για τη συμφωνία και η καμπάνια δεν ήταν η κατάλληλη. Το πιο κομβικό σημείο όμως ήταν οι φόβοι των πολιτών για υπονόμευση της ταυτότητας τους. Είχαν επηρεαστεί από το βομβαρδισμό του Ιβανόφ και της αντιπολίτευσης για μια ταπεινωτική συμφωνία που υποδουλώνει τα Σκόπια στην Ελλάδα” συνέχισε ο κ.Σφέτας τονίζοντας πως οι πολίτες της γείτονος δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν το erga omnes, ενώ εκτίμησε πως δεν επέδρασαν θετικά οι επισκέψεις πολιτικών στην πΓΔΜ, και χαρακτήρισε τον Πρόεδρο τον Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, μακρύ χέρι του Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα