Σφοδρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης με αναφορές και στον Άρη Βελουχιώτη

Συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013.
(EUROKINISSI)
Συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όλα τα πολιτικά και επικοινωνιακά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ανασύρθηκε από την ιστορία και ο Άρης Βελουχιώτης

Από τη μία πλευρά οι έντονες και σε υψηλούς τόνους επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη οι σαφώς ηπιότερες απαντήσεις της κυβέρνησης, μέχρις ενός σημείου, αλλά και η αντιστροφή των επιχειρημάτων.

Για παράδειγμα, απέναντι στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτο και στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού, καταργώντας την κοινωνική διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε πως βασική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα:

"Πάμε με ένα σύστημα για τον κατώτερο μισθό που συγκλίνει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ εσείς λέτε πως θα παρέμβετε νομοθετικά για να τον επαναφέρετε στα προηγούμενα. Είναι αυτό αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης;" αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης, ο Γ. Βρούτσης δεσμεύθηκε πως ο κατώτατος μισθός με τη σημερινή του μορφή θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το 2017, "και δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο". Αύριο, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του 2013, ύψους 37,29%, όπως επίσης και αύξηση στις θέσεις πλήρους απασχόλησης ύψους 51,95%.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην απάντηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος είπε, σχετικά με την αναφορά του κ. Τσακαλώτου, ότι το νομοσχέδιο "δεν είναι ταξικά ουδέτερο", αν η μερική διαγραφή του χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "ταξικά ουδέτερη".

"Το αν κάποιος είναι αριστερός, κρίνεται με το ποσοστό χρέους που θα διαγράψει;" αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. "Το καταλαβαίνω" απάντησε καταφατικά ο ίδιος, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ "αποθέωση της άμεσης δικτατορίας", χαρακτήρισε την κυβέρνηση "συμμορία της καταστροφής" και θεώρησε πως είναι "καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες" στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή, διακρίνοντας στην πολιτεία τους, "επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού", δεσμευόμενη πως "θα προσπαθήσει να μην μείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα".

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επιφύλαξε και ο Θ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην ομιλία του τις προτροπές των "αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή" θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, για "ραντεβού στα γουναράδικα, όπως έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης".

"Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα" απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις εκείνες, που χαρακτηρίζουν τις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης ως "οριζόντιες" και "χωρίς σχεδιασμό":

"Το υπουργείο Παιδείας έκανε αξιολόγηση δομών. Έχουμε αυτή τη στιγμή 110 ειδικότητες και πολυδιάσπαση. Για ποιον σκοπό; Ρωτήσατε τι ανεργία είχαν αυτοί οι κλάδοι; Κοροϊδεύουμε τη νεολαία;" σχολίασε ο κ Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως από την κατάργηση των 2500 οργανικών θέσεων στην τεχνική εκπαίδευση, 500 καθηγητές θα μεταταγούν στο υπουργείο Υγείας και 2000 θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, με εξαίρεση τους πολυτέκνους και τα άτομα με αναπηρία. "Κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς σχολείο. Θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα, θα καλυφθούν οι ανάγκες από ωρομίσθιους, με προτεραιότητα εκείνους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα" διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network