Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου Eurokinissi

Ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συνάντησής του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, για τον λόγο αναβολής της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τις “επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις” που εξήγγειλε.

Ερωτηματικά αλλά και σφοδρή κριτική είναι η αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και των συναντήσεων που είχε (ή δεν είχε) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Κουμουνδούρου:

-Αφήνει αιχμές ότι δεν έγινε αναφορά στα μείζονα θέματα των δυο χωρών στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Περιμένουμε το πολύ καλό κλίμα που μετέφεραν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση να αποτυπωθεί έμπρακτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρώτα από όλα, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική ανοιχτών διαύλων και διαλόγου με την Τουρκία, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, που είχαν εντάξει τα ελληνοτουρκικά στο μικροπολιτικό πεδίο» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, τα οποία ταυτόχρονα αφήνουν ερωτηματικά: «από τις κυβερνητικές διαρροές μετά τη συνάντηση, υπάρχει παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του Πρωθυπουργού στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Είναι δυνατόν να μην έθεσε τα μείζονα αυτά εθνικά θέματα στον Τούρκο Πρόεδρο; Και αν τα έθεσε και απλά να είναι παράληψη συνεργατών του, τι απάντηση πήρε;». «Διότι ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είχαμε εκ νέου παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά» επισημαίνουν.

-Απευθύνει ερωτήματα για το λόγο της αναβολής της συνάντησης  του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο: «Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ αποτελούσε εξαρχής τον ακρογωνιαίο λίθο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και της συμμετοχής του στη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ. Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου με αλλεπάλληλες διαρροές του είχε ανεβάσει τον πήχη για την επίμαχη συνάντηση. Ως εκ τούτου, μετά την ακύρωση προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν επίσημα: Πρώτον, είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση; Δεύτερον, υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ; Και τρίτον, η συνάντηση ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε και θα προγραμματισθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη; Δεδομένου ότι από ότι μαθαίνουμε ο κ. Τραμπ σήμερα (σ.σ. χθες) συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα συναντήσεών του, θα υπάρξει συνάντηση τελικά;». Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι «η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οφείλει όμως να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εξαντλεί μονάχα σε διεκπεραιώσεις επικοινωνιακής πολιτικής».

-Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσίασε στους επενδυτές πρόγραμμα «επιθετικών ιδιωτικοποιήσεων», καθώς μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, αλλά και στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να υπογραμμίζει τις διαφορετικές θέσεις που παίρνει στο εξωτερικό ο έλληνας πρωθυπουργός για θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μάτι. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, κάνουν λόγο για «Μητσοτάκη εσωτερικού και Μητσοτάκη εξωτερικού», ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις κυβιστήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα