Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. twitter/@NabilaEUspox

Την πλήρη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» που συνεδρίασαν  μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Μπορέλ, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε “καλά και εποικοδομητικά” και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο.

Νωρίτερα και πρίν απο την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, είπε πως «οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών”.

Δένδιας: Η αποχώρηση του Oruc Reis, προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, τη θέση αυτή συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αυστριακό ομόλογό του, τονίζοντας πως βρήκε στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις και σημείωσε πως «η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα