Σύμβουλος Ερντογάν: Χωρίς την ΕΕ η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά – Καμία υποχώρηση σε δικαιώματα

Σύμβουλος Ερντογάν: Χωρίς την ΕΕ η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά – Καμία υποχώρηση σε δικαιώματα
Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP / @Burhan Ozbilici

"Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση" είπε χαρακτηριστικά ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν.

Τη θέση της Τουρκίας ότι η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

«Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστηρίζοντας πώς «αν τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε». 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο διπλωματικός σύμβουλος το προέδρου Ερντογάν, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, επικαλέστηκε και δικαιώματα που απορρέουν «από το μέγεθος της Τουρκίας». Δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε αυτοί (οι Τουρκοκύπριοι), ούτε εμείς. Ούτως ή άλλως είμαστε εγγυήτρια χώρα».

Παράλληλα επισήμανε πως «το γεγονός ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή». 

Παρατήρησε επίσης ότι τόσο οι εκλογές στην Ελλάδα, όσο και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει. «Υπάρχουν κυβερνήσεις που εξελέγησαν για 5 χρόνια. Η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο». «Κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν φυσικά κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφωνίες, στα οποία δεν συμφωνούμε, ως προς τα οποία δεν θα παραιτηθούμε από τα διεθνή μας δικαιώματα. Αλλά πέρα από αυτά, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε» κατέληξε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα