Συνάντηση Σκουρλέτη-Χαρίτση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Συνάντηση Σκουρλέτη-Χαρίτση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ Eurokinissi

Συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετείχαν Π. Σκουρλέτης, Α. Χαρίτσης και Δ. Στούμπος

Με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση και το μέλος της Κ.Ε., Δημήτρη Στούμπο.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του Τύπου, «τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το αγαθό της ενημέρωσης, το οποίο βάλλεται βάναυσα από την κυβερνητική πρακτική των τελευταίων ημερών», όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις και για το τελευταίο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι απολύτως σαφές ότι στο στόχαστρό του τίθεται η κυβερνητική επιχείρηση περαιτέρω χειραγώγησης των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης, με την αδιαφανή διάθεση 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες της πανδημίας, για τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις δαπανήθηκαν, ούτε το ακριβές ύψος των ποσών που δόθηκαν σε κάθε Μέσο ενημέρωσης», σημειώνουν ο γραμματέας της ΚΕ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Προσθέτουν ότι «αυτός είναι και ο λόγος που το σποτ έτυχε ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής, καθώς οι πολίτες ξεχώρισαν τους συμβολισμούς της διαπλοκής, η οποία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει σχέση με την πλειονότητα των δημοσιογράφων». Τονίζουν ότι «αντιθέτως, η καθημερινότητα της πλειοψηφίας αυτών των εργαζομένων συνδέεται με εντατικοποίηση της εργασίας, ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές, μεγάλες πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτών και, φυσικά, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον δημοσιογραφικό κλάδο με εξαιρετική σφοδρότητα».

Αναφέρουν ότι «σε αυτές τις συνθήκες, οι δημοσιογράφοι επιτελούν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ελεύθερης ενημέρωσης» και προσθέτουν ότι με την ΕΣΗΕΑ «υπήρξε κοινός τόπος στο ζήτημα της ανάγκης να καταθέσει η κυβέρνηση άμεσα τα στοιχεία για τον τρόπο και τους όρους διανομής των 20 εκατ. ευρώ».

Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων του Τύπου με συγκεκριμένες πράξεις «που χαρακτήρισαν τόσο την κυβερνητική πορεία του, όσο και τα πεπραγμένα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 2019 και έπειτα».

Επ’ αυτού αναφέρονται ειδικότερα: στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ και «αποκατάσταση του προσωπικού της», τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου «για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, μέσω της επιτυχούς αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών». Τονίζουν ότι «η ρήτρα απασχόλησης κατ’ ελάχιστο 400 εργαζομένων, έθεσε στο προσκήνιο τον ρόλο των εργαζομένων στη διαμόρφωση του τελικού τηλεοπτικού προϊόντος». Σημειώνουν επίσης την «ιδιαίτερα σημαντική» εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια διάσωσης του επικουρικού Ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ, «που είχε ως κατάληξη τον νόμο 4498/2017 ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή και χάρη στον οποίο σήμερα συνεχίζει την λειτουργία του ο Οργανισμός». Υπογραμμίζουν ότι για τα «προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων», που έφτιαξε και ξεκίνησε να υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αδιαπραγμάτευτο κριτήριο ήταν, μεταξύ άλλων, η κατανομή της χρηματοδότησης αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων σε κάθε Μέσο». Επικρίνουν την κυβέρνηση ότι έχει να επιδείξει «μόνο μια αποτυχημένη απόπειρα σε αυτό το πεδίο και, βεβαίως, την τελευταία σκοτεινή υπόθεση της διανομής των 20 εκατ. ευρώ για την οποία συνεχίζει να αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα».

Ακόμη επισημαίνουν την πρόσφατη θεσμική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την υπόθεση των 850 πρώην εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας”, προς την κατεύθυνση της απόδοσης των ποσών που δικαιούνται, κατά προτεραιότητα έναντι των τραπεζών. Τονίζουν επιπλέον ότι διαφώνησαν με το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας «αφορούσαν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και στον τομέα των ΜΜΕ».

Προαναγγέλλουν ότι η συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ θα έχει και συνέχεια για την εξέταση δυνατοτήτων παρέμβασης «για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων των εργαζομένων και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν την ανάγκη διαφύλαξης του δημοκρατικού αγαθού της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα