ΣΥΡΙΖΑ: Γκάφες, πόλωση και stock options

Διαβάζεται σε 5'
ΣΥΡΙΖΑ: Γκάφες, πόλωση και stock options
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Για εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει η ομιλία του Στέφανου Κασσελακη στην συνέλευση του ΣΕΒ και οι απειλές συρρίκνωσης πρός την εσωκομματική αντιπολίτευση από την Θεοδώρα Τζάκρη.

Εικόνα που κάθε άλλο παρά προμηνύει …ήσυχες εξελίξεις στο εσωτερικό του παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των τομεαρχών του κόμματος. Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ που απέκλινε από τις έως τώρα θέσεις του κόμματος, τα «μισόλογα» του Ευάγγελου Αποστολάκη περί στήριξης «γαλάζιων» ανταρτών αλλά οι πολωτικές δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη για τα εσωκομματικά , προδιαθέτουν πλέον για έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της ηγεσίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Αντιπαραθέσεις

Ένα πιθανό πεδίο αυτής της αντιπαράθεσης θα είναι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το όργανο να συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή. Δύο ημέρες δηλαδή πριν το φημολογούμενο ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση και με φορείς της ομογένειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει ήδη προαναγγελθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Οκτωβρίου.

Το κλίμα των διαθέσεων που υπάρχουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με χθεσινές δηλώσεις της η γραμματέας της Κ.Ο Θεοδώρα Τζάκρη. Σημειώνοντας ότι στο κόμμα «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να περιχαρακωθούν ως εσωκομματική αντιπολίτευση». Συνέχισε λέγοντας πως «όταν επιλέγει αυτή η εσωκομματική αντιπολίτευση, αντί να οικοδομήσει στον ισχυρό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ, να πει να στήσουμε εφετείο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για να διασώσουμε την καθαρότητα της αριστερής ψυχής, αυτό για μένα βαίνει μειοψηφικό».

Η Θ.Τζάκρη ανέφερε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2022 «έχασε με 60% και στο Συνέδριο (σ.σ το επόμενο) θα χάσει με 80%». Οι πολωτικές αυτές αναφορές έγιναν μια ημέρα από τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σχετικά με αλλαγές προσώπων που θα έχουν στόχο την ανανέωση αλλά και χθεσινές αναφορές του περί καινούργιας ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελείται από νέους ανθρώπους.

Τομεάρχες

Αυτά ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές δηλαδή που θα αναλάβουν τον ρόλο του «σκιώδη υπουργού» παρακολουθώντας συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, που έχει οριστεί για σήμερα στις 11 στην Βουλή και στην συνέχεια να ανακοινωθούν. Θυμίζουμε ότι ρόλο συντονιστή των τομέων έχει αναλάβει ο Παύλος Πολάκης.

Η γκάφα του Ναυάρχου

Χθες πάντως ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα ήταν οι «ήξεις αφίξεις» δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη και βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελου Απόστολάκη, σχετικά με την πιθανότητα οι ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στελέχη της Ν.Δ που «κατεβαίνουν» ώς «αντάρτες» απέναντι στους επίσημους υποψήφιους του κυβερνητικού κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Αποστολάκης ερωτώμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως «σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περιφέρεια, συνεννοούμαστε με τις τοπικές οργανώσεις και θα δούμε εκεί τι θα στηρίξουμε και τι θα γίνει. Είναι θέμα ανθρώπων και συμβούλων που βρίσκονται εκεί». Προσθέοτντας πως «δεν έχω ακριβή εικόνα να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ πως έχουμε περιθώρια να στηρίξουμε.Και θα ανακοινωθουν αυτά, θα ανακοινωθούν εγκαίρως».

Τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη έσπευσε να «μαζέψει» μέσω διαρροών περί «προσωπικών απόψεων» το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ πιθανότατα σήμερα να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος για το ζήτημα αυτό.

Τα stock options

Ζήτημα έντονης εσωκομματικής τριβής αναμένεται να αποτελέσει και η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ίσως μάλιστα αποδειχθεί «ορόσημο» και για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στο πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ «στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία» όπως και η φράση που απευθύνθηκε στον ΣΕΒ περί του ότι «εμείς θα είμαστε η παράταξη της αποκεντρωμένης ανάπτυξης για όλους. Σε αυτό το όραμα, έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο» δίνουν προφανώς ένα εντελώς διαφορετικό στίγμα για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως μάλιστα αν συνδυαστούν με την απουσία κάθε αναφοράς στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και αυξήσεις μισθών, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει εκφραστεί και από τον Αλέξη Τσίπρα. Στον αντίποδα ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στην Συνέλευση του ΣΕΒ την πρόταση «για την ανάγκη καθιέρωσης των stockoptions προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης». Θέση που πριν μερικά χρόνια έχει υποστηρίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε την θέση του λέγοντας ότι προκρίνει την«θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα