ΣΥΡΙΖΑ και Γερμανία: Οι δύο γάμοι που “ακουμπούν” στη Δεύτερη Φορά Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ και Γερμανία: Οι δύο γάμοι που “ακουμπούν” στη Δεύτερη Φορά Αριστερά
Αλέξη Τσίπρας και Βάλτερ-Μπόργιανς (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Οχι μία αλλά δύο πολιτικές συμμαχίες καταφέρνει να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία από τις οποίες περιμένει σημαντικά οφέλη.

Πέρασε, είναι η αλήθεια, στα ψιλά, ωστόσο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Ο λόγος για την είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον στενούς δεσμούς με το κόμμα των “πράσινων” στη Γερμανία, στελέχη του οποίου είχαν σειρά επαφών (εννοείται μέσω διαδικτύου) με στελέχη της Κουμουνδούρου όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, η Ρένα Δούρου και ο Παυσανίας Παπαγεωργίου (από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα).

Δεν έχει να κάνει η σχέση αυτή μόνο με την κοινή αγωνία που μοιράζονται τα δύο κόμματα για την κλιματική αλλαγή, τις ΑΠΕ και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και με γενικότερους πολιτικούς στόχους. Είναι δε κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συσφίξει τις σχέσεις του και με το SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας το οποίο συνεχίζει να συγκυβερνά με το CDU. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επαφή που έγινε προ ημερών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ενός εκ των προέδρων του SPD, δεν ήταν μία τυπική επαφή αλλά μία συνεργασία που κράτησε σχεδόν μία ώρα.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ με την επισημοποίηση των δύο αυτών συμμαχιών. Αφενός η Κουμουνδούρου θέλει να αυξήσει τα ερείσματά της στην πιο ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα η οποία, ας μην κρυβόμαστε, κινεί τα νήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβάλλει τα θέλω της με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Η Πρώτη Φορά Αριστερά, ειδικά κατά το πρώτο πολύ δύσκολο εξάμηνό της, έπασχε από συμμαχίες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί δηλαδή που παιζόταν το παιχνίδι, και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Προφανώς η συμμαχία έχει προοπτική που φτάνει μέχρι τη Δεύτερη Φορά Αριστερά.

Αφετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει στο ΚΙΝΑΛ ότι διαθέτει το πάνω χέρι σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα των συμμαχιών με όμορους πολιτικά χώρους στην Ευρώπη, ακόμα και με κόμματα με τα οποία το παλιό ΠΑΣΟΚ και το νυν ΚΙΝΑΛ έχει αδερφικές σχέσεις (με το SPD, το Κίνημα Αλλαγής ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή “ομάδα”, αυτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών). Ισως δε κάποιοι να προσδοκούν ότι μέσω Γερμανίας θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για πιθανή σύμπλευση στο άμεσο μέλλον.

Οσο για το πότε χτίστηκε όλο αυτό πλέγμα σχέσεων μεταξύ Κουμουνδούρου και Βερολίνου, η απάντηση είναι απλή. Τα πρώτα μπετά έπεσαν πριν αρκετούς μήνες, λίγο μετά τις εκλογές και την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν συνεχεία το πράγμα πήρε το δρόμο του μέχρι και το τελευταίο τούβλο.

Εννοείται βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει προνομιακές σχέσεις με το “αδελφό” Die Linke με το οποίο ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα, αυτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα