ΣΥΡΙΖΑ: Παιγνίδια με καρέκλες που δεν παράγουν ενότητα

Διαβάζεται σε 6'
ΣΥΡΙΖΑ: Παιγνίδια με καρέκλες που δεν παράγουν ενότητα

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη με την προσφορά θέσης τομεάρχη υπό τον Παύλο Πολλάκη στην Έφη Αχτσιόγλου και οι ετερόκλητες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τις πρακτικές που ακολουθούνται και την φυσιογνωμία του

Κινήσεις εντυπώσεων με τα κομματικά αξιώματα, στο όνομα της ενότητας, που όμως δεν παράγουν ενωτικό αποτέλεσμα μοιάζει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος διασπάσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 17,8%. Την ίδια στιγμή παραμένει θολό το τοπίο των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που θα επιδιώξει σχετικά με την λειτουργία και την φυσιογνωμία του κόμματος.

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χθες θέλησε να κάνει «κίνηση ματ» προς την Έφη Αχτσιόγλου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να της προτείνει στην συνάντησή που είχαν στην Βουλή «όποια θέση θέλει» (σύμφωνα με την δήλωση της πρώην υπουργού). Καταδείχθηκε όμως πώς επρόκειτο για μια πρωτοβουλία επικοινωνιακού χαρακτήρα. Έγινε μάλιστα μία ημέρα μετά την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα της δέσμευσης του Στέφανου Κασσελάκη που αποτυπώθηκε στην φράση «στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος πρώτος». Προκειμένου  να τεκμηριωθεί ότι η ηγεσία του κόμματος διαπνέεται από το πνεύμα αυτό.

Η παραπάνω εκτίμηση προκύπτει από τα εξής ειδησεογραφικά στοιχεία:

Σύμφωνα με ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ο Σωκράτης Φάμελλος χαίρει της εκτίμησης όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει Πρόεδρος της Κ.Ο., έχοντας τη στήριξη μου και την εμπιστοσύνη μου». Ενώ πριν την συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου στην συνάντηση που είχαν Στ. Κασσελάκης και Σ.Φάμελλος στην Βουλή ήταν εμφανές ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε δεδομένη τη παραμονή του στην θέση. Ως εκ τούτου η γκάμα των θέσεων που προτάθηκε στην Έφη Αχτσιόγλου ήταν πολύ πιο περιορισμένη αφορώντας μία θέση τομεάρχη. Μάλιστα ενώ υφίσταται έντονη φημολογία ότι ο Παύλος Πολλάκης,  με τον οποίο η Έφη Αχτσιόγλου βρέθηκε προεκλογικά σε ανοιχτή σύγκρουση, προαλείφεται για γενικός συντονιστής των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας του κόμματος ή για αντίστοιχα επιτελικό ρόλο.

Όμως ακόμη και αν ισχύει η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία «ο ίδιος μου είπε ότι οποιαδήποτε θέση θέλω» οπότε στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνονταν και η θέση του Προέδρου της Κ.Ο, τότε ουσιαστικά προκύπτει ζήτημα για το πώς λίγο νωρίτερα αφήνονταν να εννοηθεί σαφώς πως ο Σωκράτης Φάμελλος παραμένει στην θέση.

Στην βάση αυτή το προσωπικό ζήτημα που επικαλέστηκε η Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να αρνηθεί την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκτιμηθεί και ως πολιτικός ελιγμός.

Εντάσεις

Παράλληλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται η κριτική από στελέχη που προέρχονται από ετερόκλητους χώρους. Κάποιες από αυτές εστιάζουν στα ζητήματα που αφορούν την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες άλλες στις πρακτικές που ακολουθούνται από την νέα ηγεσία.

Στις αντιδράσεις στελεχών όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης προστέθηκε χθές ο Νίκος Φίλης. Τονίζοντας μεταξύ άλλων την έντονη ανησυχία του για μια προοπτική μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο από κόμμα της αριστεράς. Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη σημείωσε πως «αφορά το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα – είδα τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του κ. Κασσελάκη – κάτι σαν ύφος Τραμπ, όχι σαν ουσία». Πρόσθεσε ότι «αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε ένα κόμμα που στενεύει, σε μια δημοκρατική παράταξη που δεν έχει στοιχείο ταυτότητας, τότε αυτή είναι κακή πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην τοποθέτηση του Νίκου Φίλη απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Λέγοντας ότι  «ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα της οποίας ήταν μέλος, και στον ΣΥΡΙΖΑ”. “Εγώ δεν είμαι ούτε παιδονόμος, ούτε λογοκριτής, ούτε συμμετέχω σε όργανα του κόμματος που αναλαμβάνουν αυτή την διαδικασία. Ο Πρόεδρος λέει ότι η Αριστερά είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα ο σεβασμός των δημοκρατικών αποφάσεων και το να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και νομίζω ότι ο αγαπητός σύντροφος Νίκος Φίλης δεν έχει ακούσει τι πραγματικά είπε ο κόσμος και δεν έχει αναλύσει ακριβώς γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Επίσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποσχεθεί ένα «άλλαξε τα όλα» και οφείλει να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν τις προτάσεις αλλαγών». Ζήτησε «συλλογικά με τα υπάρχοντα όργανα του κόμματος να συζητήσουμε συνθέσεις και πλειοψηφίες όπου δεν υπάρχουν συνθέσεις» και  «να γίνει το Συνέδριο χωρίς αναβολές στον συντομότερο δυνατό χρόνο». Δήλωσε μάλιστα πως «το σενάριο της διάσπασης με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη» σημειώνοντας ότι αυτό είναι απάντηση σε δηλώσεις του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Αιχμές όμως καταγράφονται – έστω και με μικρότερη ένταση- και από στελέχη της διεύρυνσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης που δεν προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς επισήμαναν σε ανακοινώσεις τους πως πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την αντικατάστασή τους από τις θέσεις του Διευθυντή της Κ.Ο και του Εκπροσώπου Τύπου αντίστοιχα. Σε ανάλογη λογική ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως «ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλα τα μέλη του προεδρείου ορίζονται – εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεδρίαση της, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και είναι προνόμιο του Προέδρου να εισηγηθεί τις προτάσεις του».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν την …αλλαγή συνηθειών την νέας ηγεσίας του κόμματος σε σχέση με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας πως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος προχωρούσε σε κινήσεις αλλαγών σε πρόσωπα αφού πρώτα διαβουλεύονταν με τα στελέχη του κόμματος κινούμενος σε ενωτική λογική. Επίσης σημειώνουν πως τα φυσιογνωμικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασισθεί σε συνεδριακές διαδικασίες μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος η απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε χθες ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας συνιστά την πρώτη ηχηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόνης, που υπήρξε και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα ήταν έντονα επικριτικός απέναντι σε όσα λέει ο Στ.Κασσελάκης. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα