ΥΠΕΞ κατά Αλβανίας για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Joint statements after a meeting between the Minister of Foreign Affairs of Greece Nikos Kotzias and Minister of Foreign Affairs of FYROM Nikola Dimitrov, in Athens, on June 14, 2017 /         Nikola Dimitrov, , 14 , 2017
Joint statements after a meeting between the Minister of Foreign Affairs of Greece Nikos Kotzias and Minister of Foreign Affairs of FYROM Nikola Dimitrov, in Athens, on June 14, 2017 / Nikola Dimitrov, , 14 , 2017 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Οι αρχές της Αλβανίας προχώρησαν στην κατεδάφιση τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας πριν τις τελικές δικαστικές αποφάσεις. Σε υψηλούς τόνους η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Για πολιτική διακρίσεων και αυθαίρετων διοικητικών επιθέσεων του αλβανικού Κράτους, κάνει λόγο ο Γ.Κουμουτσάκος

Για καταστρατήγηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου καταγγέλλει τις αλβανικές αρχές το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη σημερινή κατεδάφιση στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

"Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας", διαμηνύει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει πως "η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΕ, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία."

ΥΠΕΞ κατά Αλβανίας για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Επισημαίνει πως το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και παρατηρεί πως η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει την πάγια πολιτική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης.

Απαρέγκλιτη προϋπόθεση, όμως, αυτής της προοπτικής, τονίζει, είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. "Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η οικοδόμηση του κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη κίνηση

«Η πολιτική διακρίσεων και αυθαίρετων διοικητικών επιθέσεων του αλβανικού Κράτους κατά νομίμων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται στους Δρυμάδες Χειμάρρας, είναι απαράδεκτη.

Πλήττει τις σχέσεις των Τιράνων και με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό και επιβάλλει άμεση ελληνική και ευρωπαϊκή αντίδραση». σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομεράχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Χειμάρρα

Δικαίωση για τους Έλληνες της Χειμάρρας

SHARE: