Σκόπια: Μία βιώσιμη συμφωνία σημαντικότερη από τις προθεσμίες

Σκόπια: Μία βιώσιμη συμφωνία σημαντικότερη από τις προθεσμίες
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ AP

Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ΠΓΔΜ στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας, δείχνοντας έτσι ότι η διαπραγμάτευση θα πάει κι άλλο πίσω

Δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στο Σκοπιανό, διαμηνύει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοινωση του αναφέρει.

Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία τέτοιου είδους, είναι αναγκαίο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν αυτή την καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντανακλά κατάλληλα τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Με αυτό το στόχο κατά νου, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις. Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία διαρκής και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμίων για την οριστικοποίηση της διαδικασίας.

Με την ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως τα Σκόπια θέλουν αν μη τι άλλο να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, παροτι ο χρονος πιέζει εφόσον όντως επιθυμούν να έχει υπάρξει μία συμφωνία που θα τους επιτρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου να πάρουν πρόσκληση ένταξης στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς χρονικό ορόσημο για ένα ραντεβού στις Πρέσπες είναι στην πραγματικότητα η Κυριακή.

Πιέσεις από Ρωσία και Ουγγαρία κατά μίας συμφωνίας αναμένουν στην ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης και αρμόδιιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Bujar Osmani, δήλωσε ότι οι επόμενες ώρες θα έιναι κρισιμες για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για τη χώρα είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποκάλυψε όμως ότι αναμένεται να αυξηθούν οι “εξωτερκές πιέσεις” στη χώρα για μη λύση όσο θα πλησιάζει η συμφωνία. Σημείωσε επίσης ότι δεν θέλουν όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς απο το Euractiv.com ειδικότερα εάν υποπτεύεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMN (το κόμα του Γκρουέφσκι) δέεται πιέσεις από την Ρωσία να μπλοκάρει μία συμφωνία για το όνομα, απάντησε “Δε νομίζω”.  Είπε ότι το VMRO-DPMN έχει νέα ηγεσία και παρόλο που ορισμένα στελέχη του μπορεί να επιχειρήσουν να εκτροχιάσουν τη διαπραγμάτευση, δεν περιμένει να επικρατήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντιμίρ Σίζοφ δήλωσε την Τρίτη πως η Μόσθα θα χαιρόταν να δει το ονοματολογικό να επιλύεται, αλλά δεν επικροτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο δε πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εγκωμίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο τους “θαρραλέους ηγέτες του VMRO-DPMN, που δε λυγίζουν κάτω από την πίεση από ξένες δυνάμεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα