Σκουρλέτης: Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι η κοινωνική γείωση

Σκουρλέτης: Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι η κοινωνική γείωση
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για τη διαδικασία επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που "είναι μία παλιά, δοκιμασμένη συνταγή".

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ξιφούλκησε εναντίον του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εποχή” τόνισε τα εξής: “Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο γίνεται πια ολοφάνερος ο προσανατολισμός και τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, τα οποία δεν είναι καθόλου καινούρια. Κατ’ ουσίαν βασίζονται σε παλιές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, έχοντας πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νομοσχέδιο με διατάξεις ατάκτως ερριμμένες, που δεν συνιστούν μια νέα αναπτυξιακή πρόταση που να αντιστοιχεί στην περίοδο μετά τα μνημόνια. Αντίθετα, επαναφέρει προτάσεις και λογικές, που είχε επιχειρηθεί είτε να περάσουν είτε τις είχε στηρίξει, κατά καιρούς, ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πέραν των εργασιακών που αποτελούν τα υπόλοιπα του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι διατάξεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους, παρά την αντίθεση σε αυτές της μεγάλης πλειοψηφίας των αιρετών, ακόμα και εκείνων που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ. Σας θυμίζω πως επί των ημερών μας θωρακίσαμε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσω του μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, των 8.500 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτά εντάσσονται σε μια λογική που θέλει να βλέπει την τοπική αυτοδιοίκηση ως ανώνυμη εταιρεία, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, και όχι με βάση τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή ως ένα θεσμό στο πλευρό του πολίτη, που θέλει να ανταποκρίνεται στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: εφόσον σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι δήμοι, με βάση τις δικές τους προτάσεις, έχουν καλύψει αυτές τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, τι νόημα έχει να φέρνεις διατάξεις που προσπαθούν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών; Και μάλιστα με έναν τρόπο αδιαφανή, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και χωρίς να μπορεί να αποδείξει ο δήμος ότι δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές με ίδια μέσα. Αυτό οπωσδήποτε τη φέρνει σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, οι οποίοι ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που είχαμε δει στο παρελθόν στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων, της δημοτικής αστυνομίας, κ.λπ., όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τίθεται, λοιπόν, σε κίνδυνο η δουλειά εργαζομένων και σε αυτό δεν μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση να μείνουν απαθείς, ακόμα και οι εργαζόμενοι που ανήκουν συνδικαλιστικά στη ΔΑΚΕ.

Θα δούμε κατά πόσο αυτή η αντιπαράθεση θα παραμείνει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες εργαζομένων ή είναι ικανή αυτή η σύγκρουση να τροφοδοτήσει ένα γενικότερο πολιτικό κλίμα. Είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς τέτοιου είδους προβλέψεις, με δεδομένο ότι είναι νωπή η λαϊκή ετυμηγορία, γεγονός που προσπαθεί η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί υλοποιώντας ένα εμπροσθοβαρές νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Για την προσπάθεια επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε: “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε μέσα από την καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, μαζικοποίησης και επανεκκίνησης του κόμματός μας, ουσιαστικά επιχειρείται να αποτυπωθεί μια πορεία συμπόρευσης με ψηφοφόρους, μέλη και φίλους, που από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 πλησίασαν, ψήφισαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον οδήγησε στην αξιωματική αντιπολίτευση το 2012, του έδωσε δύο εκλογικές νίκες το 2015 και του έδωσε ένα υψηλό ποσοστό το 2019.

Ζητούμενο λοιπόν είναι να αποτυπώσουμε και στον κομματικό μας οργανισμό, τη συμπόρευση αυτή, με όλες τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε όχι απλά να πετύχουμε τη μαζικοποίησή του, αλλά κυρίως να κατορθώσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να είναι παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους. Να κάνουμε πράξη, δηλαδή, την κοινωνική γείωση και να κλείσουμε τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στη μικρή παρουσία στα κινήματα, τα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα αρκετές υπερβάσεις και ουσιαστικά η βίαιη ωρίμανσή του έγινε εν κινήσει, καθώς παρακολουθούσε, διάβαζε και συμμετείχε στο κοινωνικό γίγνεσθαι της κρίσης. Δεν είναι δηλαδή το ζήτημα ότι πρέπει να ανοίξει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολιτικά ήταν ανοιχτός, οργανωτικά δεν μπόρεσε να αποτυπώσει αυτά που έκανε το προηγούμενο διάστημα, στο επίπεδο του κομματικού οργανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα