Σταθερότητα στα Βαλκάνια μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας από το Μητσοτάκη

Σταθερότητα στα Βαλκάνια μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας από το Μητσοτάκη
Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία, την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της χώρας Rosen Plevneliev και τον πρωθυπουργόBoyko Borisov. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Ανησυχία για τις δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λοζάνης από την Τουρκία. Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής νέας κρίσης στο προσφυγικό

Μπορεί το διήμερο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία και τη Σερβία να ήταν κανονισμένο εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις αναβάθμισαν την επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ να επισκεφτεί τις δύο χώρες «με γνώμονα την περιφερειακή προσέγγιση με τους γείτονές μας». Οι «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές», η ένταση στις ελληνοτουρκικές και ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και το «εύθραυστο» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εξ’ αντικειμένου θέτουν εκ νέου το θέμα της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγιναν και ολοκληρώνονται σήμερα οι επαφές και οι συνομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο γειτονικών χωρών. Ειδικότερα δε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Βουλγαρία συμπίπτει και με την ήττα που υπέστη το κυβερνών κόμμα του Μπορίσοφ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές από τον σοσιαλιστή και φιλορωσικών τάσεων αντίπαλό του Ράντεφ.

Μάλιστα μεταξύ του Βούλγαρου πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ –αμφότεροι ανήκουν στο ΕΛΚ- συζητήθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες και «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί».

Σύμφωνα με τη ΝΔ υπήρξε σύμπτωση απόψεων ότι η συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και εκφράστηκε προβληματισμός και ανησυχία και των δύο πλευρών για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα υπήρξαν «ταυτόσημες ανησυχίες» για την πορεία της προσφυγικής κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης «ευρωπαϊκής λύσης» και σύσφιξης των σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Χτες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Βελιγράδι όπου και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς καθώς και τον πατριάρχη Ειρηναίο, ενώ αργότερα παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας και τονίστηκε η σπουδαιότητά τους για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα