Στη δημοσιότητα οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών

Στιγμιότυπο από την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε."
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Στιγμιότυπο από την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε." (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Τις απολαβές των βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για πρώτη φορά η Βουλή. Δείτε τον πίνακα με τους μισθούς των βουλευτών

Για πρώτη φορά η Βουλή των Ελλήνων έδωσε στη δημοσιότητα τις αμοιβές, τις αποζημιώσεις και τις υπόλοιπες παροχές που λαμβάνουν οι βουλευτές.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, με εντολή του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου από την διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής, πίνακας ο οποίος αναγράφει την ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, την ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.

Στη δημοσιότητα οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία στοιχεία, το ποσό της ακαθάριστης αποζημίωσης που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής ανέρχεται σε 5.705,60 ευρώ το μήνα.

Σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.

Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από τις 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής.

Σε αυτά προστίθεται η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που έχει διαμορφωθεί στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, μετά τις περικοπές.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια που εκλέγονται, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι βουλευτές που εκλέγονται στην Α και στη Β περιφέρειες Αθηνών και Πειραιώς, στη δεύτερη οι βουλευτές Αττικής, στην τρίτη οι βουλευτές νομών, όπως Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας και Ιωαννίνων και στην τέταρτη οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

Οι βουλευτές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία λαμβάνουν επίδομα γραφείου 738,88 ευρώ και οι υπόλοιποι 935,88 ευρώ.

Για τα έξοδα κίνησης οι βουλευτές της πρώτης κατηγορίας λαμβάνουν 291 ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται και φτάνει τα 648 ευρώ για την τέταρτη κατηγορία. Για την ταχυδρομική ατέλεια οι βουλευτές λαμβάνουν 909,31 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι "Ναι" στον νέο προϋπολογισμό της Βουλής είπε ο Ολομέλεια του σώματος, με μείωση όμως κατά 4,6%. Παράλληλα ο Ε. Μεϊμαράκης κάλεσε να ανοίξει την Τρίτη συζήτηση για τη βουλευτική αποζημίωση

SHARE: