Στη φυλακή ο Παπαντωνίου: Ο Γιάννος, οι φρεγάτες και οι συμβουλές του Ναυάρχου που δεν άκουσε

Στη φυλακή ο Παπαντωνίου: Ο Γιάννος, οι φρεγάτες και οι συμβουλές του Ναυάρχου που δεν άκουσε
Ο Γιάννος Παπαντωνίου καθώς οδηγείται στην ΓΑΔΑ μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλακίση του για την υπόθεση διαφθοράς Eurokinissi

Τι είχε συμβεί με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S για το Πολεμικό Ναυτικό; Γιατί είχαν αγνοηθεί οι αντιρρήσεις του τότε Α/ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη;

Πώς και γιατί φθάσαμε στην προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου; Η ιστορία των φρεγατών από το Militaire.gr:

Το ΚΥΣΕΑ με την υπ’ αριθ. Νο 1/13η Συνεδρίαση 2002/25.11.02 αποφασίζει, με εισήγηση του Υπουργού Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, πέραν των άλλων (προμήθεια των Ε/Π APACHE, μιας κορβέτας, μεταφορικών Ε/Π ΝΗ 90) και:

Την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου «S» στα ΕΝΑΕ με υποκατασκευαστή την Γαλλική Εταιρεία THALES.

Τι είχε προηγηθεί:

Στις 6 Δεκεμβρίου του  2001 στην  Εορτή του Προστάτη του ΠΝ στη Σχολή Δοκίμων,ο τότε Α/ΓΕΝ, εκλεκτός και έντιμος Αξιωματικός, Ναύαρχος κ. Αντ. Αντωνιάδης, στον πανηγυρικό λόγο του τόνισε,  ότι το ΠΝ, για να είναι αξιόμαχο, έχει ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών – κορβετών αποκλειομένου του εκσυγχρονισμού των φρεγατών «S» που είναι ήδη γηρασμένες και εκτός χρόνου που προβλέπει τέτοια διαδικασία.

Στο ΠΝ, εκτός των άλλων πιστώσεων είχαν διατεθεί για το έτος 2002 – 2003, 500 εκ. ευρώ για προμήθεια φρεγατών . Θα ισχυρισθεί κάποιος ότι μία φρεγάτα στοιχίζει 300 – 400 εκ. ευρώ, τι θα αγόραζαν με 500; Η άποψη του ΠΝ ήταν: Αγοράζουμε μετά από διεθνή διαγωνισμό, μία και δίνοντας προκαταβολή προχωράμε και σε δεύτερη.

Ο Α/ΓΕΝ συντάσσει, έκθεση – άνευ υπογραφής – NON PAPER προς τον Υπουργό αναλύοντας, λεπτομερώς τις απόψεις του ΠΝ. Τονίζει:  Το κόστος εκσυγχρονισμού θεωρείται δυνανάλογα υψηλό σε σχέση με το αποτέλεσμα (μεγάλο κόστος – μικρή ωφέλεια).

Ο κ.Παπαντωνίου  όμως ειδοποίησε τον Α/ΓΕΝ ότι αν το ΠΝ επέμενε στον μη εκσυγχρονισμό των γηραιών φρεγατών, θα του στερούσε την πίστωση των 500 εκ. ευρώ την οποία θα έδινε στο ΓΕΣ ή το ΓΕΑ.

Έτσι, το Αν. Ναυτικό Συμβούλιο συμφώνησε!

Ήλθε, λοιπόν, το ΚΥΣΕΑ στις 25.11.02 που αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό με  κόστος  περί τα 380 εκ ευρώ.

Παραδόξως, σιωπούσης της Αντιπολίτευσης. ξεσπάθωσαν δύο έντιμοι και μαχητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Παν. Κρητικός και Κυρ. Σπυριούνης (και τους δύο διέγραψε αργότερα ο Σημίτης). Υποβάλλουν την υπ’ αριθ. 4081/17.12.02 ερώτηση στη Βουλή  και ερωτούν αν το NON PAPER του ΠΝ είναι γνήσιο και αν ισχύουν οι αντιρρήσεις του Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό.

Ο τ. Υπουργός απαντά με το Φ900α/3251/5565/07.01/03 έγγραφο. Τι λέει; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κουβέντα για το NON PAPER, κουβέντα για τα επιχειρήματα του ΠΝ.

Οι καταγγελίες Ζοσεράν

Την 30η Σεπτεμβρίου του 2005 ο κορυφαίος Αξιωματούχος της THALES κ. Michel Josserand, ο οποίος είχε έχει εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας με εξοπλισμούς του Ιράκ, καλεί για συνέντευξη τις εφημερίδες Le Monde, La Liberation, Le Figaro, L’ umanite κ.α. και εκτός των άλλων κατήγγειλε «En 2002-2003, je me suis deplace en Grèce a plusieurs reprises…». Δηλαδή τα έτη 2002 και 2003 επισκέφτηκα πολλάκις την Ελλάδα για το θέμα του συστήματος C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το διεκδικούσαμε εμείς (THALES) αλλά και η κοινοπραξία Αμερικανική SAIC – SIEMENS. Ο εκεί εκπρόσωπός μας κ. Ρ με ενημέρωσε ότι για να κερδίσουμε την υπόθεση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτείται το «λάδωμα» 7 – 10% του Έλληνα Υπουργού Άμυνας. Σύντομα πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση αυτή ήταν χαμένη γιατί πίσω από την SAIC ήταν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Dick Cheney. Ο Ρ. με πληροφόρησε ότι οι Αμερικανοί θα διαπραγματευθούν το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Δημ. Τάξεως. Σήμερα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες έχουμε κάνει συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, για τον εκσυγχρονισμό των “S”. Η δαπάνη είναι 380 εκ. ευρώ…»

Ο Γάλλος επισήμως ανέφερε κι άλλες  λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το νούμερο του εκσυγχρονισμού σχημάτιζε το νούμερο της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 25 – 35 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Παπαντωνίου μήνυσε μόνο την LIBERATION για συκοφαντική δυσφήμιση, γιατί δημοσίευσε, ανεξέλεγκτα, τα όσα κατήγγειλε ο κ. MJ. Ο Έλληνας υπουργός μίσθωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών στο Παρίσι για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πενιχρό. Η Γαλλική Δικαιοσύνη εξέδωσε μία, σολομώντεια απόφαση η οποία να μη θίγει ούτε την Πολεμική της Βιομηχανία (ότι λαδώνει), ούτε τον πελάτη, Έλληνα Υπουργό , ούτε την εφημερίδα (ότι συκοφαντεί). Κατεδίκασε την LIBERATION σε ποινή καταβολής του ποσού των 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του , χωρίς να τις ελέγξει..».

Η ομάδα των Εισαγγελέων Διαφθοράς ( Ελένη Ράικου) προχώρησε σε έλεγχο της υπόθεσης του εκσυγχρονισμού των “S” και εισιγήθηκε τον Απρίλιο του 2014 την δίωξη 11 προσώπων.

Λίγο αργότερα ο φάκελος «εκσυγχρονισμός S» όδευσε στη Βουλή για να εξετασθούν ευθύνες του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Οι «συνάδελφοί» όπως αναμενόταν δεν βρήκαν, απτά, επιβαρυντικά στοιχεία και την επέστρεψαν στην Εισαγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Οι ΗΠΑ με 4 αντιτορπιλικά έναντι των Τούρκων στην Κύπρο αλλά και στάση Πόντιου Πιλάτου
Γιατί ο Ερντογάν μίλησε για “προστάτες” της Ελλάδας; Ποια γεγονότα προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα;
“Σκηνές εμφυλίου” στην Άγκυρα με δικηγόρους να παίζουν ξύλο για τον Ερντογάν! Βίντεο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα