Στη μάχη της ‘θετικής ατζέντας’ η κυβέρνηση

Στη μάχη της ‘θετικής ατζέντας’ η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία στην Ευρω-Αραβική Διάσκεψη "Προς μια Σταθερή Συμμαχία" την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Σε διαρκείς ενέσεις ηθικού προς την κοινωνία, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία και να εμπεδωθεί το μήνυμα πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας» προβαίνει το  Μέγαρο Μαξίμου

Με στόχο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει την επιχείρηση δημιουργίας θετικής ατζέντας.

Πέραν της καθημερινής, πλέον, διαβεβαίωσης πως η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και ότι ο διάδρομος για την έξοδο από το Μνημόνιο έχει ανοίξει και είναι «καθαρός», το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδυθεί σε μία εκστρατεία αλλαγής του κλίματος στην κοινωνία, που προβλέπει μία… θετική είδηση κάθε μέρα.

Από το μέρισμα στις αγορές

Στο πλαίσιο αυτό, η «ομοβροντία» θετικών ειδήσεων ξεκίνησε προχθές, Δευτέρα, με την αιφνιδιαστική διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το υπερδιπλάσιο κοινωνικό μέρισμα που θα διανείμει φέτος η κυβέρνηση. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο μήνυμα, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις ως τώρα ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος και υπέρβασης της κρίσης, με επίκεντρο την μείωση της ανεργίας και την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Χθες ήταν η σειρά του υπουργείου Οικονομικών να αιφνιδιάσει ευχάριστα, με τις ανακοινώσεις για περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως, όσο κι αν η κοινωνία έχει πλέον συνηθίσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους, η άρση τους θα θεωρηθεί εμβληματική απόδειξη υπέρβασης της κρίσης και εξόδου από το Μνημόνιο.

Πέραν όλων αυτών, θέμα ημερών –αν όχι ωρών- είναι και η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για την περίφημη «ανταλλαγή χρέους», με την οποία στην Καραγεώργη Σερβίας σχεδιάζουν όχι μόνο να βελτιώσουν την καμπύλη των επιτοκίων (ομαλοποιώντας έτι περαιτέρω την πορεία προς την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα) αλλά και να «φουσκώσουν» το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας που «χτίζεται» για την εποχή μετά το Μνημόνιο.

Θετικές ειδήσεις στη Βουλή

Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός έστειλε χθες εκ νέου μήνυμα ανάκαμψης, μιλώντας στο 6ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Κομοτηνή. «Εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική ισορροπία και βγαίνουμε από την ομηρία», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως τον Αύγουστο του 2018 «θα ξεκλειδώσουν οι καγκελόπορτες για την έξοδο από το πρόγραμμα». «Είναι ορατό το ξέφωτο το ίσωμα, δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι δυσκολίες και οι ανηφόρες, όμως όσο και να ελπίζουν κάποιοι ότι στο τέλος της διαδρομής θα σκοντάψουμε, δε σκοντάψαμε στα δύσκολα, τώρα θα τελειώσουμε τη διαδρομή», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, η κυβέρνηση ποντάρει και στην 48ωρη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα, που ξεκινά σήμερα ώστε να ψηφιστεί αύριο με διαδικασίες «fast track» η έκτακτη ενίσχυση για περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες. Με δεδομένη την ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου για το «ναι επί της αρχής» της ΝΔ, στη Βουλή αναμένεται να αναδείξουν όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και τον πολιτικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του «κοινωνικού μερίσματος», παρά τον σφιχτό «μνημονιακό» κορσέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα