Στη Βηρυτό ο Φραγκογιάννης: “Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστες”

Στη Βηρυτό ο Φραγκογιάννης: “Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστες”

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, που βρέθηκε στη Βηρυτό, μετέφερε τις εικόνες "Αποκάλυψης" που αντίκρισε σε μία πόλη που μοιάζει με "σκελετό". Επιβεβαίωση για πέντε Έλληνες τραυματίες, οι δύο σοβαρά.

Στη Βηρυτό με το C-130 που ταξίδεψε για να προσφέρει βοήθεια με ομάδα διάσωσης βρέθηκε ο Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος μάλιστα είχε συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε στον ΑΝΤ1 σε απευθείας σύνδεση από την πόλη που μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, μεταφέροντας και περιγράφοντας τις εικόνες “Αποκάλυψης” που αντίκρισε ιδίοις όμμασι.

“Η εικόνα είναι καταστροφική. Είναι αποκάλυψη. Ισοπεδωμένα κτίρια, διαλυμένα σπίτια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών που μου διεμήνυσαν ότι το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Υπάρχουν πάνω από 100.000 κάτοικοι της Βηρυτού οι οποίοι δεν έχουν στέγη”, είπε αρχικά ο κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος επιβεβαίωσε και τον τραυματισμό πέντε Ελλήνων, δύο εκ των οποίων σοβαρά, καθώς και τον θάνατο μίας Ελληνίδας.

Μου εξηγούν οι διπλωματικές αρχές ότι έχουμε πέντε τραυματίες, δύο εκ των οποίων είναι σοβαρά και έχουμε και μία Ελληνίδα που έχει χάσει τη ζωή της. Δεν πρόλαβα να επισκεφτώ τους τραυματίες, ήρθα με την ΕΜΑΚ και τους διασώστες που βοηθούν στην ανεύρεση των εγκλωβισμένων. Δεν έχει τεθεί θέμα επαναπατρισμού Ελλήνων. Είμαστε η πρώτη ξένη ευρωπαϊκή αποστολή που έρχεται συνοδεία ενός κυβερνητικού μέλους προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και του ελληνικού λαού και σε λίγο ετοιμάζομαι να επιστρέψω με το ίδιο C-130. Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. Είναι δραματική η κατάσταση. Ζητάνε ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα χρειαστεί να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε και να στηρίξουμε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε πιθανότατα η πρώτη χώρα που έφερε ομάδα διάσωσης, υπήρξαν μία ή δύο χώρες που έφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αυτή την πρωτιά πρέπει να τη συντηρήσουμε και με συνέπεια να την υποστηρίξουμε”.

Εν συνεχεία, ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε: “Τέσσερα από τα νοσοκομεία τους είναι κατεστραμμένα. Υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν αλαλ είναι λιγότερα από αυτά που μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο τραυματιών στην πόλη. Είναι ασύλληπτο το καταστροφικό μένος αυτής της έκρηξης. Η πόλη είναι ένας σκελετός αυτή τη στιγμή. Διεξάγεται έρευνα, η εκτίμησή τους είναι ότι σε 5 μέρες θα ολοκληρωθεί και η πεποίθηση τους είναι ότι πρόκειται για ατύχημα. Κάτι προκάλεσε αυτή την τρομερή έκρηξη, υπήρχαν 2.755 τόνοι από νιτρική αμμωνία που εξερράγη, ήταν αποθηκευμένη για λόγους που και οι ίδιοι ψάχνουν”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή του:


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα