Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση Ζάεφ μετά το “Δεν υπογράφω” του Ιβανόφ

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση Ζάεφ μετά το “Δεν υπογράφω” του Ιβανόφ
O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 12 Ιουνίου 2018 AP

"Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πΓΔΜ, στον απόηχο του προεδρικού διαγγέλματος. Ταυτόχρονα καλεί τον Ιβανόφ να θέσει εαυτόν σε "απομόνωση από την πολιτική σκηνή".

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβανόφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα.

Μετά το διάγγελμα του Ιβανόφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφστο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβανόφ«δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβανόφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

Ιβανόφ: Απαράδεκτη η συμφωνία – Δεν υπογράφω

“Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα” σημείωσε νωρίτερα στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ.

Στο διάγγελμά του είπε ότι “η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να μιλήσει σε όλα τα κόμματα για την επίλυση του ζητήματος ονόματος και την επίτευξη συναίνεσης για το θέμα” και πρόσθεσε ότι “ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δικαιολογούν την υπογραφή μιας βλαβερής συμφωνίας”.

Επανέλαβε κλείνοντας το διάγγελμά του ότι  “δεν θα υπογράψω τη συμφωνία. Θα προσπαθήσω για μια λύση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της πΓΔΜ. Οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, μην φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς”.

Μάλιστα ο Ιβάνοφ αναρωτήθηκε: “Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς;”

Υποστήριξε δε πως: “Η συμφωνία αυτή παραβιάζει τη διαθήκη των προγόνων μας για μια ενιαία πΓΔΜ και σβήνει την 27ετή ιστορία της χώρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα