Στην εντατική το ελληνικό σύστημα υγείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ICON PRESS / ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ICON PRESS / ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) ICON

Ασθενείς που δεν αδυνατούν να πληρώσουν και νοσοκομεία με βασικές ελλείψεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Guardian, για το ελληνικό σύστημα υγείας (Pic)

Σε άρθρο του, ο Guardian, τονίζει πως το σύστημα υγείας στη Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ενώ το χαρακτηρίζει ως "γραφειοκρατικό εφιάλτη", λόγω των άπειρων δικαιολογητικών που πρέπει να συμπληρωθούν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει και άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και σε φάρμακα, τα φακελάκι που συχνά πρέπει να δώσουν οι ασθενείς, η συχνή ανάγκη προκαταβολικής πληρωμής των φαρμάκων, και οι φόβοι των νοσοκομείων για συγχώνευση.

Ο Guardian παραθέτει μάλιστα μερικές περιπτώσεις πολιτών και της οδύσσειας που ζουν στα νοσοκομεία της χώρας. Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τα πέντε ευρώ που ζητούν για τη νοσηλεία τα νοσοκομεία του δημοσίου αφού αναγκάζονται να καταφεύγουν  σε κλινικές που είχαν συσταθεί κυρίως για τους παράνομους μετανάστες.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας ο μοναδικός γιατρός που εργάζεται σε μια τέτοια κλινική στο Πέραμα: ''Όταν ήρθα εδώ δεν πίστευα ότι θα είχα Έλληνες ασθενείς. Νόμιζα ότι θα εργαζόμουν κυρίως με ξένους λαθρομετανάστες''.

"Ένα σύστημα υγείας που δεν ήταν το καλύτερο, γίνεται όλο και χειρότερο", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι ασθενείς δεν ακολουθούν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή διότι δεν έχουν τα χρήματα για τις εξετάσεις και τα φάρμακα.

"Παλιότερα είχα ασφάλεια, όταν ήμουν νέος, αλλά τώρα δεν έχω τα κατάλληλα χαρτιά. Προσπαθώ να βγάλω τα χαρτιά για να έχω δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία αλλά αργούν'', λέει ένας 72χρονος ασθενής στην βρετανική εφημερίδα.

Στην εντατική το ελληνικό σύστημα υγείας

Μάλιστα μέχρι και τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρειάστηκε να κάνουν μειώσεις στον προϋπολογισμό τους, όπως τονίζει ο Guardian, αναφερόμενος στην μαιευτική κλινική Ιασώ, όπου τα νοσήλια έχουν μειωθεί κατά 35%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά είναι πως ένα ήδη άνισο σύστημα υγείας έχει γίνει ακόμα πιο άνισο, με συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των πιο αδυνάμων, περιθωριοποιώντας τους ακόμα περισσότερο στην κοινωνία.

Τέλος, το ρεπορτάζ κλείνει με τα λόγια μιας γιατρού δημοσίου νοσοκομείου η οποία αρνείται να χρεώνει τους ασθενείς της.

"Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε από την κρίση", σημειώνει, φοβούμενη πως υπάρχει σχέδιο καταστροφής του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας.

SHARE:

24Media Network