Στην Προανακριτική η λίστα με τους 2.062 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

ΒΟΥΛΗ -ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ// ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΒΟΥΛΗ -ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ// ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Κατάλογο με τους 2.062 καταθέτες της "λίστας Λαγκάρντ" και τα ακριβή ποσά των καταθέσεων κατέθεσε το ΣΔΟΕ

Τη λίστα με τους 2.062 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που είναι στη Λίστα Λαγκάρντ, μαζί με τα ακριβή ποσά των λογαριασμών τους, όπως αυτά προκύπτουν από την διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ του ΣΔΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η επίμαχη λίστα κατατέθηκε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, από το ΣΔΟΕ μαζί με την αλληλογραφία που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με τα στοιχεία που ζητούνται για τα 2.062 πρόσωπα που βρίσκονται στη Λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας που κατατέθηκαν, οι 160 πρώτοι λογαριασμοί έχουν ποσά που κυμαίνονται από 4,7 εκ δολάρια μέχρι 560 εκ δολάρια.

Από αυτά, τα πρώτα 79 ονόματα εμφανίζουν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι καταθέτες με αποταμιεύσεις από μισό έως 9 εκατομμύρια δολάρια.

Κάτοχοι των μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών εμφανίζονται να είναι, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εκδοτικό και ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι από τους 2.062 συνολικά λογαριασμούς μόνο οι 918 περιέχουν χρηματικά ποσά ενώ αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται να είναι μηδενικοί.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι πιθανότατα, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων λογαριασμών, έχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεση τους μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, μερίμνησαν και απέσυραν εγκαίρως τις καταθέσεις τους.

Εξάλλου, επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, ότι το ΣΔΟΕ διατυπώνει σωρεία παρατηρήσεων προς τις τράπεζες τόσο για τα ελλιπή στοιχεία που του έχουν αποστείλει όσο και για τις αρνητικές απαντήσεις οι οποίες όπως σημειώνει, δεν επιτρέπουν την περαιτέρω αξιοποίηση τους.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ ΣΔΟΕ και ΕΕΤ, προκύπτει ότι, το 2012 παρελήφθησαν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες 2.476 αιτήματα παροχής πληροφοριών, όπως άρση τραπεζικού απορρήτου και απαγόρευσης κίνησης λογαριασμών, τα οποία αφορούσαν σε 6.490 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, εμφανίζεται το ΣΔΟΕ να ενημερώνει τόσο την Επιτροπή όσο και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για το μέχρι που έφτασε τον έλεγχο του και για τους 2.062 καταθέτες αλλά και ειδικότερα, για τους 4 συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Κατάθεση πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου

Εν τω μεταξύ, στην Προανακριτική Επιτροπή, κατέθεσε σήμερα ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε αυτό που είχε αναφέρει και παλαιότερα, ότι είχε ενημερωθεί για τη λίστα Φαλσιανί αλλά αυτός που την είχε στην κατοχή του ζητούσε να την δώσει επ’ αμοιβή.

Κάποια στιγμή, άνοιξη του 2010, φέρεται να είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ήρθε ο συνεργάτης μου Λεωνίδας Γιαννικόπουλος ο οποίος μου είπε ότι κυκλοφορεί στην Ευρώπη μια λίστα Φαλσιανί και υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών που μάλλον είναι φοροφυγάδες. Μου ανέφερε ότι την έχει κάποιος που ζητάει να την δώσει επ αμοιβή.

«Συναντήθηκα με το άτομο αυτό μου ζήτησε ένα εκατομμύριο και του είπα εγώ δεν ενδιαφέρομαι», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακόμα, ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι ενημέρωσε σχετικά τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το θέμα έληξε εκεί καθώς ο υπουργός δεν επανήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση που είχε κάνει στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι έδωσε εντολή στον κ. Γεωργακόπουλο να διερευνήσει το θέμα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, σε ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής πότε ακριβώς έγινε η συνάντηση και πώς λεγόταν το πρόσωπο που συναντήθηκε απάντησε ότι δεν θυμάται.

Για αυτό το λόγο, η Προανακριτική αποφάσισε να καλέσουν τον συνεργάτη του κ. Γεωργακόπουλου Λεωνίδα Γιαννικόπουλου που είχε συναντηθεί αρχικά με τον πληροφοριοδότη προκειμένου να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και την Τετάρτη το πρωί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, του οποίου φέρεται η γυναίκα του με τραπεζικό λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μ. Παντελή: "Στοχοποιήθηκα, για να σκεπάσουν τα δικά τους"

Κατάθεση στελεχών του ΣΔΟΕ στην προανακριτική

SHARE:

24Media Network