Στηβ Βρανάκης: Από την ξενιτιά, στην κορυφή της Google και στο re-branding της Ελλάδας

Στηβ Βρανάκης: Από την ξενιτιά, στην κορυφή της Google και στο re-branding της Ελλάδας
facebook

Μεγαλωμένος στο Βανκούβερ του Καναδά από μετανάστες γονείς ο νέος επικεφαλής δημιουργικού της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει πάντα τον κοινωνικό αντίκτυπο όσων κάνει, αφού δεν ξεχνάει από πού ξεκίνησε. Η καριέρα, η φιλοσοφία του και τα μεγάλα project.

“Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν”. Αυτή η φράση συνοψίζει τη στάση ζωής και την οπτική ματιά του Στηβ Βρανάκη όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Αυτή είναι η οπτική του ανθρώπου που αφήνει μια καριέρα στη Google και από την θέση πλέον του Chief Creative Officer στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης θα προσπαθήσει να συμβάλει στο re-branding της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece. Ένα εγχείρημα δύσκολο αφού το brand “Ελλάδα” έχει ουκ ολίγες φορές τσαλακωθεί την τελευταία δεκαετία με πολλές αφορμές, κυρίως βέβαια την οικονομική κρίση.

Στηβ Βρανάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης

Η επιλογή του προσώπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει βραβευτεί για δημιουργίες του, έχοντας εργαστεί σε έργα της Apple και της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, για λογαριασμό της NASA, των Ηνωμένων Εθνών και της UNICEF, ενώ με το re-branding της χώρας έχει καταπιαστεί και το 2013. Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργαζόταν στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Πρόκειται για το τμήμα του τεχνολογικού κολοσσού που απαρτίζεται από designers, κειμενογράφους, animators, παραγωγούς, κινηματογραφιστές και πολλούς ακόμη οι οποίοι συνεργάζονται με όλα τα τμήματα με στόχο την προώθηση των brand της Google αλλά και τη δημιουργία νέων.

Η ιστορία του Στηβ Βρανάκη- ενός Έλληνα της διασποράς που έχει καταφέρει να διακριθεί- ξεκινά από τον μακρινό Καναδά και συγκεκριμένα από το πολυπολιτισμικό Βανκούβερ. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε γιατί εκεί βρέθηκαν οι γονείς του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μακριά από την Ελλάδα. Και οι γονείς του και ειδικότερα ο Κρητικός πατέρας του αποτέλεσε για τον ίδιο πηγή έμπνευσης. “Ο πατέρας μου ήταν η μεγαλύτερη επιρροή μου. Έφυγε από την Ελλάδα πριν πολλά χρόνια για να αναζητήσει στον Καναδά μία καλύτερη ζωή. Έκανε δύο δουλειές για να προσφέρει τα πάντα στην οικογένειά μας. Ήταν ένας απίστευτα δημιουργικός άνθρωπος. Έφτιαχνε από χειροποίητα μουσικά όργανα μέχρι πορτρέτα της μητέρας μου. Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές θα γινόταν ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης” έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στο Creative Conscience.

Τα πρώτα βήματα, η καριέρα και η φιλοσοφία του

Όπως αναφέρει το businessinsider η επαγγελματική του πορεία στη βιομηχανία της διαφήμισης και της επικοινωνίας με το δικό του εγχείρημα στον Καναδά, ενώ αργότερα ως συνιδρυτής της εταιρείας VCCP, ανέλαβε το σχεδιασμό και το λανσάρισμα στην αγορά τεράστιων brand όπως αυτό της Coca Cola Zero και της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών O2.

Το 2011 μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής διαδρομής ο Βρανάκης θα βρεθεί στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google το οποίο είχε συσταθεί μόλις το 2007. Μία δημιουργία του εργαστηρίου που ταβά αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας είναι η ψηφιακή ξενάγηση στα θρυλικά Abbey Road Studios στο Λονδίνο που έχουν φιλοξενήσει ηχογραφήσεις των Beatles και των Pink Floyd.

Το πρώτο Project που αναλαμβάνει ο ίδιος είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα επέτρεπε τα παιδιά όλου του κόσμου να στείλουν τα πειράματά φυσικής τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να τα εκτελέσουν οι αστροναύτες. Το Project θεωρείται μικρό για την Google αλλά οι 20 εκατομμύρια προβολές την πρώτη εβδομάδα και οι 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στο κανάλι που ανέβηκε στο Youtube, είναι τα κλειδιά που ανοίγουν στον Βρανάκη μία μεγαλύτερη πόρτα. Ζητά από τους προϊσταμένους περισσότερους συνεργάτες και μεγαλύτερο προϋπολογισμό και σύντομα το εργαστήριο θα αριθμεί 20 ανθρώπους με τον ίδιο να τίθεται επικεφαλής.

Με τον Βρανάκη στο τιμόνι στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google αλλάζει φιλοσοφία υιοθετώντας έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. “Έχοντας πρόσβαση σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους. Σημαίνει βελτίωση μέσω της εκπαίδευσης. Σημαίνει τη γνώση μέσω πληροφοριών. Σημαίνει ότι δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή από πού προέρχεσαι. Με εμπνέει η ιδέα ότι χρησιμοποιούμε τις ίδιες μας για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Από τον επανασχεδιασμό των προϊόντων ώστε να είναι βιώσιμα μέχρι το να δημιουργούμε πλατφόρμες που βοηθούν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε”, δηλώνει παλαιότερα.

Σε συνέντευξή του στο exceptionalalien αναφέρει “δεν πήγα στα καλύτερα σχολεία, δεν προέρχομαι από πλούσια οικογένεια, δεν τελείωσα το πανεπιστήμιο, αλλά είχα την ικανότητα να οικοδομήσω μία καριέρα. Ένας οργανισμός όπως η Google είναι ανοιχτός σε ανθρώπους με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και με αγκάλιασαν. Πρέπει να συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο στη “βιομηχανία της δημιουργικότητας”. Σκέφτομαι ανθρώπους που δεν είναι στο σύστημα και θα μπορέσουν ποτέ να μπουν εξαιτίας της καταγωγής τους. Σκέφτομαι τις υποβαθμισμένες γειτονιές με την υψηλή εγκληματικότητα και σκέφτομαι τι θα γινόταν αν στο κομμάτι αυτό της κοινωνίας διοχετεύαμε την ενέργεια στη δημιουργικότητα, αν δείχναμε στους ανθρώπους ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να δουλεύουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν;” αναρωτιέται ο ίδιος.

Η φιλοσοφία του κτίστηκε στο Βανκούβερ που αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό μωσαϊκό. Εκεί γνώρισε διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Όταν πήγε σχολείο κανένα από τα παιδιά δεν είχε μητρική γλώσσα τα αγγλικά. Αυτό τον επηρέασε τον έκανε δεκτικό στη διαφορετικότητα και καθόρισε τη σκέψη και τον χαρακτήρα του αλλά και την δημιουργικότητά του. “Όταν φέρνεις κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά υπόβαθρα και διαφορετικούς πολιτισμούς οδηγείσαι σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερο ομογενοποιημένη σκέψη” έχει γράψει.

facebook


Από την θεωρία στην πράξη

Η θεωρία δεν άργησε να γίνει πράξη με το Δημιουργικό Εργαστήρι της Google να παράγει δύο έργα για οποία ο Βρανάκης δηλώνει σήμερα περήφανος. Το ένα δημιουργείται το 2015 στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης. Οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Συρία κατά εκατοντάδες στα ελληνικά νησιά δεν ξέρουν που να πάνε, πώς θα βρουν τα camp φιλοξενίας και τα σημεία ιατρικής περίθαλψης. Η ομάδα του Βρανάκη σε συνεργασία με Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης μέσα σε 36 ώρες φτιάχνει το Refugee.Info Hub. Πρόκειται για μία εφαρμογή για smartphone, ανοιχτού λογισμικού, η οποία παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους πρόσφυγες, τους βοηθά, και τους καθοδηγεί. Η εφαρμογή θα βοηθήσει 170.000 πρόσφυγες με τον Βρανάκη να επισκέπτεται ο ίδιος τη Λέσβο για να δει από κοντά την πρακτική εφαρμογή του εγχειρήματος.

Το ίδιο έτος το Εργαστήρι της Google σε συνεργασία με τη Unicef και τον ΟΗΕ παρουσιάζουν το project “Assembly of Youth”. Είναι μία εφαρμογή που βασίζεται στην επιστολή SMS από παιδιά που αναφέρουν τα θέματα που τους απασχολούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τοπικές κοινωνίες με τα μηνύματα αυτά να εμφανίζονται σε φωτεινούς πίνακες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Ν.Υόρκη αλλά και στα social media της Unicef. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να μοιράζονται απευθείας με τους ηγέτες τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες τους. Η παρουσίαση είχε γίνει με κάθε επισημότητα και συμμετείχε μάλιστα ο πρέσβης καλής θέλησης της Unicef, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Πλέον, ο Στηβ Βρανάκης επιστρέφει μετά από όλα αυτά πίσω στην πατρίδα για να προσφέρει υπηρεσίες και εμπειρία σε μία προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει ξανά ελκυστική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα